България е получила уверения от Албания за гарантирането на правата

...
България е получила уверения от Албания за гарантирането на правата
Коментари Харесай

Албания гарантира правата на българското малцинство и може да разчита на подкрепата на България за ЕС

България е получила уверения от Албания за гарантирането на правата на българското малцинство в балканската страна и за прозрачността на идното броене там. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков след среща с албанския му сътрудник Линдита Никола. Желязков уточни, че София прави оценка напъните на Тирана в тази посока и съобщи поддръжката на България за европейската интеграция на Албания.
 
" Между България и Албания няма висящи, нерешени или отворени въпрос, а политическият разговор е на най-високо ниво. България абсолютно поддържа заключенията на Европейска комисия, както и отчета на Съвета по повод осъществяването на знаците по напредъка на Албания и се надяваме в околните седмици да се организира втората междуправителствена конференция, както и действителните договаряния по основополагащите правила и по преговорните глави, свързани с върховенството на закона. В това отношение Албания може да разчита на поддръжката на България. Изповядваме правилото на личните заслуги и в това отношение Албания е първенец в района на Западните Балкани - освен за европейската интеграция, само че и във връзка с политиката на сигурност в Европейски Съюз и поддръжката за Украйна ", съобщи Желязков.
 
Освен европейската интеграция и правата на българското малцинство в Албания, двамата са Желязков и Никола са разискали взаимното съдействие, районните планове и поддръжката за Украйна. " Уверена съм, че България ще продължи да поддържа Албания в районните начинания и за интеграцията в Европейски Съюз. Вярваме, че нашите връзки са доста положителни. България и Албания ще продължат реципрочно да развиват своите връзки във всички сфери на интерес. Двете страни имат и обща позиция по връзки на войната на Русия в Украйна ", сподели Линдита Никола. По-рано тази заран Росен Желязков беседва и с президента на Република Албания Байрам Бегай.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР