България е получила първите адаптирани ваксини, които са разработени срещу

...
България е получила първите адаптирани ваксини, които са разработени срещу
Коментари Харесай

Пристигнаха първите адаптирани ваксини срещу коронавирус

България е получила първите приспособени ваксини, които са създадени против другите разновидности на ковид и в частност Омикрон и подвариантите. Това оповестиха от Здравното министерство и разпространиха рекомендации за използването на другите типове вакисини.

Към 12 септември в страната са доставени 290 880 дози Comirnaty Original/Omicron BA.1 и 1 800 дози Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1.

От през днешния ден бустерна доза от приспособената иРНК ваксина на Pfizer/BioNTech може да бъде сложена в имунизационните кабинети на РЗИ, при общопрактикуващите лекари, както и в разкритите имунизационни кабинети в лечебни заведения. Всички РЗИ към този момент са снабдени с задоволителни количества от адапатираната ваксина на Pfizer/BioNTech, като сега тече снабдяването на общопрактикуващите лекари и на имунизационните кабинети в лечебните заведения.

Адаптираната иРНК ваксина на Moderna ще бъде разпределена до РЗИ в границите на актуалната седмица, а слагането ѝ ще се прави в избрани за задачата имунизационни кабинети. Информация за съответните кабинети на равнище област ще бъде оповестена на интернет страниците на РЗИ.

Министерството на здравеопазването утвърди рекомендациите на Експертния съвет по контрол на имунопрофилактиката по отношение на използването на ваксини против COVID-19 за първична имунизация и за бустерна доза:

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР