България е показала и показва, че е положителен модел за

...
България е показала и показва, че е положителен модел за
Коментари Харесай

Главният прокурор Иван Гешев: Злото започва с реч на омразата, да се борим с дела срещу нея

България е посочила и демонстрира, че е позитивен модел за приемливост и почитание сред хората. Показателен е фактът, че през днешния ден тук седят представители на четири съществени религии в страната – православни християни, католици, евреи и мюсюлмани. Това съобщи в приветственото си слово основният прокурор Иван Гешев при откриването на Международната конференция " STOP HATE SPEECH " в София.
 
Главният прокурор уточни, че след експанзията на Русия в Украйна, наподобява като че ли, че хората не се учат от историята си. Той напомни, че и Холокостът, и всички зверства в човешката история са почнали с тирада на ненавист на човек към индивида.
" В България постоянно сме живели дружно и съм сигурен, че ще продължим да даваме нашия позитивен образец. Лошото е по-лесно. Трудното е да бъдеш добър. Да бъдеш човек в безчовечен времена като тези на Втората международна война, когато българският народ, православната черква, представители на българската страна избавиха всички – дублирам всички – свои съграждани евреи ", съобщи основният прокурор. Той прикани да се учим от уроците на историята и постоянно да се стремим към народна власт и  приемливост. " Злото стартира с тирада на омразата. Да се борим с каузи против нея ", сподели основният прокурор.
 
На форума участват над 130 посетители - основни и висши прокурори от страни от Европейския съюз и района, висши духовници от разнообразни вероизповедания, представители на държавни институции, на неправителствени организации, университетските среди, правозащитници и цивилен деятели и други
 
 Главният прокурор и равин Менахем Марголин, ръководител на Европейската еврейска асоциация Главният прокурор и равин Менахем Марголин, ръководител на Европейската еврейска асоциация Източник: Zonanews  Преди началото на интернационалната конференция STOP HATE SPEECH Преди началото на интернационалната конференция " STOP HATE SPEECH " Източник: Zonanews  Междунардна конференция Междунардна конференция " STOP HATE SPEECH " Източник: Zonanews  Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС на конференцията Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС на конференцията " STOP HATE SPEECH " Източник: Zonanews  Вицепрезидентът Илиана Йотова и правосъдният министър Крум Зарков Вицепрезидентът Илиана Йотова и правосъдният министър Крум Зарков Източник: Zonanews  Главният мюфтия Мустафа Хаджи и свещеник Поликарп Главният мюфтия Мустафа Хаджи и свещеник Поликарп Източник: Zonanews
Публикуваме цялостния текст на приветствието на основния прокурор към участниците в Международната конференция " STOP HATE SPEECH " в София.
За мен е чест да открия конференцията " Стоп на речта на омразата " с уредници Прокуратурата на Република България и Европейската еврейска асоциация.
Горд съм, че в България слагаме началото на една европейска самодейност за битка с речта на омразата. В последните години следим възобновление на антисемитизма, ксенофобията, расизма и други антидемократични трендове, до които речта на омразата води. Напоследък, изключително след експанзията на Русия в Украйна, наподобява като че ли ние, хората, не се учим от историята си. А с цел да не позволим тя да се повтори, трябват дейности. Да не се повтаря Холокостът, довел до гибелта на над шест милиона евреи и представляващ опит да се унищожи една цяла нация, както и други форми на геноцид и убийства на хора. Защото истината е, че преди делата са думите.
И Холокостът, и всички зверства в човешката история са почнали с нещо, което евентуално наподобява за доста хора безобидно – тирада на ненавист на човек към различен човек. Но това е единствено началото. И в случай че позволите да изтъквам Апостола на българската независимост Васил Левски: " Дела трябват, а не думи ".
Трябва с изключение на да приказваме положителни и верни думи, да стартираме по-активно да вършим положителни каузи. Като запазването на паметта за положителното и издигането на монумент в гр. София на юристите, взели участие в спасението на нашите евреи. Като тази конференция. Затова тя за мен е доста значима. Важна е, с цел да стартираме още по-активно да работим и да обединим напъните си в битката против антидемократичните трендове, които обрисувах.
В началото споделих, че съм горделив. Горд съм, тъй като България е посочила и демонстрира, че е позитивен модел за приемливост и почитание сред хората. Показателен е фактът, че през днешния ден тук дружно седят представители на четири съществени религии в страната – православни християни, католици, евреи и мюсюлмани.
Тук са основни прокурори и сътрудници от цяла Европа, политици, неправителствени организации, защитаващи човешките права, представители на академичната общественост и доста други наши другари от разнообразни страни, в това число от Държавата Израел. Само на метри от тук, съвсем един до различен, от десетилетия спокойно съжителстват джамия, православен храм, синагога и католическа катедрала. Така, както в България постоянно сме живели дружно. И съм сигурен, че ще продължим да даваме нашия позитивен образец. Лошото е по-лесно. Трудното е да бъдеш добър. Да бъдеш човек в безчовечен времена като тези на Втората международна война, когато българският народ, православната черква, представители на българската страна избавиха всички – дублирам всички – свои съграждани евреи. Въпреки тежките условия и макар че България беше съдружник на нацистка Германия, нито един български евреин не беше изпратен в лагерите на гибелта и доста от тях по-късно сложиха основите на Държавата Израел.
Благодарение на хора като Димитър Пешев – заместител ръководител на Народното събрание, енергично защитил с 43 депутати българските евреи, като митрополит Кирил, приютил свои съграждани в дома си и декларирал, че пръв ще легне на релсите, с цел да спре влаковете на гибелта, като митрополит Стефан, приел делегация и отслужил литургия в " Александър Невски " за спасението на българските евреи, като дипломати, издавали така наречен " нансенови паспорти ", като доста професионални организации, писатели, лекари, публицисти, адвокати и елементарни българи, които даже организират демонстрации в поддръжка на своите съседи и съграждани. И не би трябвало да се срамим да кажем, че щом ние като съдружник на нацистка Германия сме го създали, значи и други европейци е можело да създадат повече.
Освен горделивост като българин обаче, аз изпитвам и горест. Тъгувам, че тогавашната българска страна не е съумяла да избави 11 343 евреи от Македония и Тракия, които са били под нейния административен надзор. Тези евреи са убити в Треблинка, Катовице и Аушвиц, а българският народ схваща за протичащото се едвам, когато вижда влаковете с тези мъченици. 
Почитаме паметта им и съжаляваме, че не сме избавили и тях. Но това не би трябвало да ни пречи като българи и европейци да се гордеем със избавените наши съграждани от територията на Царство България. Следва ясно да заявим, че не би трябвало да позволяваме да се наскърбява паметта на починалите мъченици от Македония и Тракия, както и достолепието на живите, и тази покруса да се употребява за конюктюрни и политически цели.
Трябва да посочваме положителния образец и да се стремим към положителното, да бъдем на висотата на предците си да дадем своя принос в съвременността.
Нека помним, че първоначално е словото и злото стартира с тирада на омразата. Да се борим с каузи против нея, да се учим от уроците на историята и постоянно да се стремим към народна власт и толерантност.
Сигурен съм, че дружно ще го създадем, тъй като всички тук ни сплотява едно – желанието да изградим по-добро общество. И една цел – това да изискат не множеството, а всички европейци.
Благодаря за вниманието! За мен беше чест.  

 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР