България е поискала въздушното ни пространство да се охранява от

...
България е поискала въздушното ни пространство да се охранява от
Коментари Харесай

КРАЯТ НА ЕРАТА МиГ-29: Гърция поема охраната на небето ни?

България е поискала въздушното ни пространство да се охранява от гръцката авиация, написа " Катимерини ". 

Гръцкото издание твърди, че ние сме четвъртата балканска страна, която е поискала защита от гръцки военни самолети.  София и Атина са преговаряли за защита на българското въздушно пространство за три месеца. Искането е било разисквано на среща на Алианса и на дипломатическо равнище. До момента коментар върху сходен сюжет не е направил нито служебният защитителен министър Димитър Стоянов, нито наследникът му на поста Тодор Тагарев. 

Военните самолети на България са стеснен брой и потенциалът им не може да покрие всички условия за защита, изключително в интервал на война в Украйна, съгласно гръцките мнения. Факт е, че двигателният запас на руските изтребители МиГ-29 е към своя край, а единствената опция за ремонта им е в Полша при избрани условия, обсъждани от предходното управление на МО. 

Чак през 2025 година се чака България да получи първия от поръчаните нови самолети F-16 Block 70 след доста закъснение на процедурата поради коронавирус пандемията. 

Другите страни, отправили искане за защита от гръцката авиация са Албания, Черна гора и Северна Македония, също страни-членки на НАТО с известни усложнения в обезпечаването на бойната си авиация. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР