България е поискала от китайските власти разрешение хеликоптери на Непал

...
България е поискала от китайските власти разрешение хеликоптери на Непал
Коментари Харесай

България поиска от Китай хеликоптер да издирва Боян Петров

България е поискала от китайските управляващи позволение хеликоптери на Непал да се включат в издирването на алпиниста Боян Петров. Това се постанова, защото летателната техника, с която разполага Тибетската алпинистка асоциация, не може да извършва полети и избавителни интервенции на надморска височина над 5 хиляди м. Това е позиция, която е по-ниска даже от височинен Лагер 1.

Това се схваща от известие на Министерството на външните работи. В него се прецизира, че Непал има подготвеност да изпрати такива хеликоптери, което се е схванало от информация, дадена на почетния консул на България в Катманду Бхола Тхапа.

Министерството удостоверява оповестената към този момент информация от екипа в България на Боян Петров и от брачната половинка му, че избавителният екип, почнал търсене през днешния ден, е достигнал до към 6 хиляди м надморска височина, където изчаква усъвършенстване на времето, с цел да продължи издирването. За през днешния ден то към този момент беше прекъснато и поради напредването на деня.

Министерството получило увещание от дипломатическите задачи на България в Пекин и Делхи, че не престават да са в непрекъсната връзка с 4 министерства в Китай, Тибетската алпинистка асоциация и непалските управляващи с искане за интензивно търсене на българския планинар Боян Петров. Получено е увещание от способените институции, че вършат всичко допустимо по случая и желаят да окажат оптимално подпомагане.

Както е известно, българският планинар Боян Петров е бил видян за последно на височина над 7 хиляди метра.Какво се знае до момента за изгубването на Петров - четете тук.
Как реагираха институциите - четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Към върха с Боян Петров (139)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР