България е поискала от Европейската комисия (ЕК) да приложи извънредни

...
България е поискала от Европейската комисия (ЕК) да приложи извънредни
Коментари Харесай

Искаме ЕК да ограничи евтиното украинско зърно

България е поискала от Европейската комисия (ЕК) да приложи изключителни ограничения поради разстройствата на зърнения пазар, оповестяват от Министерство на земеделието и храните.

Позицията на страната ни е била показана от заместник-министъра на земеделието Георги Събев на неофициално съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство, което се организира в интервала 14-16 септември 2022 година в Прага, Чешка Република.

Той е обосновал настояването с аргумента, че разстройствата на пазара на слънчоглед са видни след краткотрайното либерализиране на търговията, според Споразумението за асоцииране сред Европейски Съюз и Украйна. Само доникъде на август са импортирани над 650 000 тона маслодаен слънчоглед с генезис Украйна . Това количество се приближава до нивата на импорт за целия интервал на предходните две пазарни години.

По тази причина българските аграрни стопани са сложени пред съществени провокации като затруднена реализация на творби в нашата страна слънчоглед, лимитирани хранилища за предпазване на зърното и съответните разноски, ценови напън ", означи българският поземлен заместник-министър.
 Зърнопроизводителите излизат на митинг, изкарват земеделската техника
Зърнопроизводителите излизат на митинг, изкарват земеделската техника

Украинското зърно в България не подлежало на никакъв фитосанитарен надзор

Според българското Министерство в сегашната усложнена обстановка са нужни принадлежности за бързо влияние във връзка с зародилия пазарен дисбаланс, с цел да бъдат предотвратени по-сериозни стопански разтърсвания с дългогодишен резултат върху пазара на слънчоглед, понижаване на конкурентоспособността на производителите, както и на жизнеспособността на стопанствата в бранша.

В тази връзка България приканва Комисията да обърне особено внимание на обстановката на пазара на маслодайни култури и да приложи всички вероятни принадлежности, в това число използването на изключителни ограничения против разстройства на пазара според чл.219 от Регламент 1308 от 2013 година, с цел да се понижи резултатът върху европейските производители.

Еврокомисарят Януш Войчеховски е декларирал, че се чака обстановката да се възстановява, след отварянето на преработвателната промишленост в Украйна.
 Смесват украинско зърно с неразбираемо качество с българско, сигнализират производители
Смесват украинско зърно с неразбираемо качество с българско, сигнализират производители

Земеделци от 12 страни възнамеряват митинг с трактори в столиците си
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР