България е първите държави, създали национален портал с информация за

...
България е първите държави, създали национален портал с информация за
Коментари Харесай

Covid-19 e най-търсена тема в портала за отворени данни


България е първите страни, основали народен портал с информация за ковид
(снимка: CC0 Public Domain)

И нформация за Covid-19, транспортните средства и Търговския указател е най-често търсената в портала за отворени данни, управляван от Държавна организация „ Електронно ръководство ”, сочи статистиката.

От началото на 2020 година до момента потребителите на Портала за отворени данни са 238 917 души, като за последния месец техният брой е 28 582, заяви Рени Борисова, специалист от ДАЕУ, на онлайн конференция.

„ Не мога да не отбележа обстоятелството, че България беше една от първите европейски страни, която още през април 2020 година сътвори народен портал, с подробна ”, уточни Красимир Божанов, шеф на дирекция „ Модернизация на администрацията ” в Министерски съвет.

Анализирайки тематики като достъп до социална информация и отворени данни, и следейки по полемиките в обществените мрежи, е видно, че би трябвало да се работи в посока възстановяване на информацията и обсега на данните, които се разгласяват на Портала за достъп до социална информация към Министерски съвет и Единния информативен портал за Covid-19, счита той.

Като обществена уеб основана осведомителна система,, управляван от ДАЕУ, обезпечава издание и ръководство на информация за наново потребление в отворен, машинночетим формат. Данните са свободно налични и могат да бъдат употребявани за търговски и нетърговски цели.
още по тематиката
Преди по-малко от месец Европейската комисия предложи Акт за ръководство на данните, като една от задачите на този документ е да координира националните практики и политики в поддръжка на междусекторното потребление на данни, като се придържа към правилата на Европейската рамка за оперативна съгласуемост, заяви Атанас Темелков, ръководител на ДАЕУ.

„ Ще осигурим инфраструктура за сполучливото и дейно приложение на европейските стандарти за върховен обединен пазар за данни, само че най-важното за нас е да изградим доверие в потребителите, че данните им се събират, обработват, съхраняват и популяризират в сходство с европейските полезности ”, добави той.

В портала са включени принадлежности, които подкрепят достоверността и сигурността на информацията, основани са и нови секции с автоматизирано оповестена, настояща информация под формата на динамични данни и такива в табличен тип, включително и раздел COVID-19, акцентира Рени Борисова.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР