България е първата страна в Европа, която ще предлага застраховки

...
България е първата страна в Европа, която ще предлага застраховки
Коментари Харесай

Първи в ЕС ще застраховаме срещу хакерски атаки

България е първата страна в Европа, която ще предлага застраховки против хакерски офанзиви. От услугата ще могат да се възползват както жители, по този начин и институции и компании, съобщи Българска национална телевизия.

От IT бранша упорстват за по-ефективна работа сред институциите и частния бранш за предварителна защита на хакерски офанзиви. Един от положителните образци е Израел, където положителното партньорство сред държавния и частния бранш дава резултат.

Знам доста малко за офанзивата, не съм проучвал по-подробно. Но от това, което знам, тази офанзива се е случила преди няколко седмици, откраднали са данни и е имало приключване, разяснява офанзивата против Национална агенция за приходите Орен Елимелех, интернационален специалист по киберсигурност от Израел.

В Израел имаме доста такива случаи, които са сходни на този. Например, тъкмо преди два дни, се случи такава офанзива по време на изборите. Някой открадна данни от една от партиите и ги популяризира обществено. Това, което вършим ние е да помогнем на такава партия или организация. Ние се опитваме да разберем по какъв начин е станало приключването, да съберем тези данни и да ги отстраним от интернет мрежата, което значи, че проверяваме компютри, интернет мрежа, мобилни устройства, телефонни позвънявания, преносими компютри. Търсим информация по какъв начин се е случило приключването и къде са отишли данните. Ние се опитваме да намерим така наречената " принадлежност ", което е доста мъчно да се направи - да открием офанзивата и по какъв метод тя е обвързвана с нейния източник. Преди по-малко от месец, една от главните институции в Израел беше атакувана, имаше приключване на данни на съвсем 2,9 млн. жители. Ние помогнахме на организацията за следствието, събрахме информация и всичко се върна в обикновено състояние, изясни той.

В киберсигурността, една от най-важните стъпки е прозрачността. Прозрачността сред организациите, сред държавните институции и сред хората - сред държавното управление и частния бранш. Ако те споделят данните, те ще могат да открият офанзивата доста по-рано. Това е доста значимо и това е нещо, което националните институции вършат в Израел. Това е и нещо, което националните институции трябват да вършат доста интензивно в България, сподели още специалистът.

Има нова застраховка против хакерски офанзиви. Например, това, което вършим ние тук в България, вършим същото и в Израел. В България, е това да помогнем на организацията, да помогнем да понижим загубите, да се върнем назад към естественото, да ги защитим против загуби от трети страни, да им изпратим отговори, да се срещнат с някого и да разрешат казуса, разясни той.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР