България е първата страна, която реагира на бедствието в Турция.

...
България е първата страна, която реагира на бедствието в Турция.
Коментари Харесай

Радев: България е първата страна, която реагира на бедствието в Турция

България е първата страна, която реагира на бедствието в Турция. Това сподели президентът Румен Радев по време на форума „ The World Ahead 2023 ”. От вземането на политическо решение рано тази заран до излитането на двата самолета „ Спартан “  минаха четири часа и половина, сподели Радев. По думите му това значи да имаш готови екипи и хора , които да бъдат събрани като спасители и медицински експерти

" Тези хора да имат съоръжение – модерно, поддържано, съвременно. Иска се да има транспортни средства, съвременни самолети, с които това да бъде осъществено и доста скъпото – да имаме готови летци и екипажи. Да има добре построена функционираща йерархична система на държавната администрация ", изясни президентът.

Румен Радев изрази съболезнования и съпричастност на народите на Турция и Сирия.

Според него мощна стопанска система ни е нужна освен, с цел да живеем добре през днешния ден и на следващия ден, само че с цел да може в сходни „ моменти на голямо злощастие, рецесия и злополучие да можем да си оказваме помощ един на различен “. 

По думите на президента България има отворена, адаптивна и гъвкава стопанска система с огромен капацитет. Страната ни отреагира първа и по доста ефикасен метод, сподели президентът и означи, че двата самолета „ Спартан “ към този момент са се върнали в България и се приготвят да излетят още веднъж с други екипи . Потегли и наземният ешелон – над 20 автомобила и над 60 души, сподели още Румен Радев.

По последни данни жертвите в Турция и в Сирия на днешните земетресения са над 2300.

С КАКВО ЩЕ ПОМОГНЕ БЪЛГАРИЯ ЗА МОМЕНТА:

Два самолета „ Спартан “ с хора и техника отлетяха за Турция

Още на обяд два самолета „ Спартан “ на Военновъздушните сили излетяха от летището в столичния кв. „ Враждебна “. На машините има хора и техника, които да окажат подпомагане на прилежащата ни страна за последствията от земетресението, случило се там по-рано през днешния ден. Подполковник Димчо Добрев, заместник-командир на 16-а авиобаза във „ Враждебна “, сподели за Българска телеграфна агенция, че машините транспортират до Турция към 15 души от дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита “ при Столична община, дружно с тяхната екипировка за оказване на първа помощ при такива обстановки. На борда има и четирима медици от Военномедицинска академия (ВМА) с подобаващата здравна инсталация и екипировка. Има подготвеност, след сполучливото осъществяване на задачата, да се направи „ още един полет или колкото би трябвало полети, с цел да окажем нужната помощ на Турция “, уточни подполковник Димчо Добрев. 

Два екипа на ВМА отпътуваха в помощ на Турция

Два екипа от ВМА също се включват в помощта за Турция, оповестиха от лечебното заведение. Екипите са в състав лекар-хирург и анестезиологична здравна сестра и са част от Модулните военномедицински формирования за обезпечаване на здравна помощ при бедствия, повреди, произшествия и други.

Модул за търсене и избавяне на ГДПБЗН отпътува за Турция

Модул от 58 чиновници на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” (ГДПБЗН) отпътува от Пловдив за Република Турция, където ще окаже помощ за справяне с последствията от тежкото земетресение в югоизточната част на страната. В състава на модула влизат до 20 единици техника, както и нужното избавително съоръжение, разгласи старши комисар Красимир Шотаров, заместник-директор на ГДПБЗН и шеф на Дирекция „ Оперативни действия ".

Той увери, че всички чиновници, които отпътуват за Република Турция, са добре готови за сходни обстановки и добави, че страната ни има подготвеност да изпрати спомагателни сили и средства при положение на нужда. 

Седем спасители от бранша за профилирани оперативни действия (СОД) при Регионалната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията " във Велико Търново също се включват към отряда, който ще окаже помощ за справяне с последствията от разрушителното земетресение в Турция, оповестиха за Българска телеграфна агенция от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи във Велико Търново.

Планински спасители и кучета също ще оказват помощ в Турция

Екип от 12 спасители и пет кучета от Планинската избавителна работа (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК) отпътуваха довечера за Турция, с цел да се включат в избавителните действия след земетресенията в южната част на страната. Това оповестиха от пресцентъра на БЧК.

БЧК има подготвеност да изпрати филантропична помощ  

Българският Червен кръст има готовност да даде филантропична помощ на Турския Червен полумесец (ТЧП) за потребностите на потърпевшото население от опустошителното земетресение в Турция, оповестиха от БЧК. 

Организацията е в подготвеност да даде от бедствения си запас 1000 спални комплекта - походни кревати, надуваеми матраци, възглавници, одеяла, горни и долни чаршафи, калъфки за възглавници, кърпи и хавлии, както и в допълнение 1000 одеяла и 1000 комплекта спални чаршафи. От взаимния катастрофален запас на Българския Червен кръст и на Турския Червен полумесец могат да бъдат предоставени 300 кухненски комплекта с посуда за хранене, 300 фамилни палатки, 300 радиатора, 1000 матрака и 3000 вълнени одеяла.
Организацията започва акция за набиране на средства в помощ на потърпевшите от земетресението в Република Турция на 6 февруари 2023 г. 

Открита е специфична банкова сметка в лв.:
IBAN: BG64UNCR76301078660913
За потърпевшите от земетресението в Турция

Кампанията може да бъде подкрепена и с SMS на къс номер 1466 към всички мобилни оператори.

Служебният министър председател Гълъб Донев заяви пред публицисти по-рано през днешния ден, че България има подготвеност при поръчка на турската страна да даде спомагателна филантропична помощ за потърпевшите от земетресението, само че чакаме да получим лист на нуждите, които има от турска страна.

Столичната община също се включи в помощта

Кметът на София Йорданка Фандъкова разгласи тази заран, че изпраща екипи на дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита “, с цел да вземат участие в избавителните действия в Турция след мощното земетресение там. Екипите са от 15 души и са оборудвани със профилирана техника за търсене и избавяне, в това число  термокамери, виброкамера и дрон. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР