България е първата страна членка на ЕС, която е екстрадирала

...
България е първата страна членка на ЕС, която е екстрадирала
Коментари Харесай

Екстрадирахме в Китай обвинен в корупция

България е първата страна членка на Европейски Съюз, която е екстрадирала китайски жител, разследван за корупция в страната си. Новината разпространиха Ройтерс и китайското издание " Пийпълс дейли ". Те цитират известие на органа за битка с измамите в Китай. " По света и у нас " се свърза с юриста, който защитавал Яо Цзинци у нас. Изненадващо за бранителя си, китайският жител е изискал от съда непринудено незабавното си предаване на китайските управляващи.


Яо е напуснал Китай още през 2005 година, когато против него е почнало следствие за корупция като шеф на язовир Чангджао, а по-късно и като отговарящ за финансите и зам.-градоначалник на Синчан.

Според настояването съмнението е, че е получил подкупи за над 1 милион и 400 хиляди китайски юана, което се равнява на малко над 350 000 лв.. Обявен е за търсене от Интерпол на 3 октомври, арестуван е у нас две седмици по-късно и дружно с юриста си е подготвял причините против екстрадицията.
Янко Алексиев, юрист на Яо Цзинци: Моят клиент, най-изненадващо за мен, изрази непринудено единодушие за незабавна екстрадиция в родината си. Преди започването на съвещанието в залата влязоха 6-7 евентуално китайски жители. Но това го споделям единствено като детайлности от пейзажа, нищо повече.
Според юрист Алексиев е имало съображение съдът да откаже екстрадиция, защото в молбата си китайската страна е показала, че за закононарушенията, в които е обвинен Яо би могъл да получи и смъртно наказване.
Янко Алексиев, юрист на Яо Цзинци: При изразената твърда позиция на моя клиент непринудено да замине за Китай, в смисъл на незабавна екстрадиция, не виждам метод българският съд да не се съгласи с такава позиция.
До момента без непринудено единодушие от търсения нито една страна членка на Европейски Съюз не е предала китайски жител на управляващите в Пекин.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР