България е първата държава в света, признала Република Македония под

...
България е първата държава в света, признала Република Македония под
Коментари Харесай

Захариева се видя като тактик за името Северна Македония и дали то не е опасно за България

България е първата страна в света, признала Република Македония под конституционното ѝ име. Искам категорично да подчертая, че позицията на България е била извънредно кардинална и отстоявана от всички държавни управления до момента. Едва след наложения диалект на ненавист от македонска страна поставихме изискването да има Договор за добросъседски връзки за започване на договаряния за влизане на Македония в Европейски Съюз и НАТО. Нашата съществена цел е да не се позволява деформиране на историческите събития, да не се насажда ненавист сред двете страни. Това съобщи външният министър Екатерина Захариева на днешния парламентарен надзор, откакто беше запитана дали България не е прекомерно неуверена в позицията си по отношение на Македония.
Според Захариева било непреодуктивно да се основава " подстрекателство ", че сме трансформирали политиката си по отношение на Македония. Тя дефинира като " тактичност " изявлението си, че първо сподели, че името " Северна Македония " съставлява заплаха от територални искания към България , а по-късно разгласи, че името е задоволително. Припомняме, че това име беше контрактувано посредством Договора от Преспа, страни по който са Македония и Гърция.
Външният министър сподели и, че взаимната комисия по Договора за добросъседство към този момент имала три съвещания и имало напън от македонска страна по исторически въпроси, само че и че България нямала комплекси и трябвало " да учим нашите хора на истината " . Не желаеме прилежащите страни да са сиви зони, да се върнат към изоалция поради шовинизъм.
Мисля си, че България е трябвало да мисли дали да приема името на Македония през 1992 година, в случай че е считала, че това е проблем. Но считам, че не е било неточност, а знак на добросъседско и приятелско отношение, заключи Захариева. Според нея ще би трябвало да мине време " да се заличи промиването на мозъците " от страна на някогашна Югославия за основаване на " македонци ", даже в Пиринска Македония, само че сегашният ни външнополитически курс бил верен.
Захариева увери и, че няма външен напън за позицията ни по отношение на Македония и че няма да допуснем подобен напън.
Депутатът от Българска социалистическа партия Александър Паунов обаче не се съгласи с това и упрекна Захариева, че се е поддала на напън на Брюксел и Вашингтон, а с името " Северна Македония " в действителност външният ни министър предава българския интерес. Той даде за образец Гърция и по какъв начин Атина защитила и пази гръцките ползи - даже и с работата на смесената гръцко-македонска комисия по историческите въпроси. Нямате нужната подготовка да сте външен министър – подайте си оставката, прикани Паунов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР