България е първата държава, която организира мисия за извеждане на

...
България е първата държава, която организира мисия за извеждане на
Коментари Харесай

България е първата държава, която организира мисия за извеждане на хора от Израел

България е първата страна, която провежда задача за извеждане на хора от Израел след началото на вчерашния спор. Това заяви транспортния министър Георги Гвоздейков, който беше на борда на държавния Еърбъс, изпратен с решение на кабинета да изтегля блокираните български жители в Израел.

Евакуирани са 92-ма българи и един хърватин. Сред пасажерите са 56 българи, които прекараха нощта на летище Бен Гурион, откакто нискотарифна самолетна компания анулира полета си поради нападението на " Хамас ". Другите пасажери са също български туристи, поискали да бъдат евакуирани от Израел.

На държавния ВИП всички те бяха посрещнати от вицепремиера и външен министър Мария Габриел, от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, както и заместник-председателите на Народното събрание Никола Минчев и Филиз Хюсменова.

От Министерство на външните работи оповестиха по-рано, че Габриел е разтоваряла с израелския си сътрудник и с посланика ни в Израел, с цел да бъде подсигурено безвредното напредване на сънародниците ни до летището.

" Живея в Израел от 15 години и такова нещо не съм виждала. Беше ужасно ", показа Дария Димитрова, която е една от евакуираните българи от Израел.

" Има още българи, които не съумяха да се изтеглят, уповавам се държавното управление да изпрати най-малко още един аероплан ", добави Дария Димитрова.

Вицепремиерът Мария Габриел поздрави с " Добре пристигнали " сънародниците ни. Тя заяви, че е призован спешен щаб след началото на спора в Израел.

" Имаме организационна подготвеност да изпратим още един полет до Израел ", сподели Мария Габриел.

" Трябва да сме солидарни с народа на Израел. В същото време България би трябвало да е готова за такива обстановки и най-важното е, че българите би трябвало да знаят, че страната ще се грижи за тях, без значение къде се намират те ", съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков.



По-рано през днешния ден пътнически аероплан на " България Ер " прибра друга група от българи, които са се озовали в Тел Авив в първите часове на спора сред " Хамас " и Израел.

Близо 1000 души са жертви на почналия през вчерашния ден спор сред Израел и " Хамас ", откакто палестинската терористична формация предприе ненадейно нахлуване над Израел. Тел Авив разгласи " положение на война " и стартира да нанася удари по обекти на " Хамас " в линията Газа. Съобщава се за хиляди ранени от двете страни на границата.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР