България е първа в Евросъюза по една от най-печалните статистики

...
България е първа в Евросъюза по една от най-печалните статистики
Коментари Харесай

Без изненада: Първи сме в ЕС по жертви на катастрофи с автомобил

България е първа в Евросъюза по една от най-печалните статистики - гибел при пътнотранспортно произшествие с автомобил. У нас тези смъртни случаи са 64 на всеки 1 милион поданици, до момента в който междинното за Европейски Съюз равнище е съвсем три пъти по-малко – 23 такива случая. В страната членка с минимум автопроизшествия с съдбовен излаз на милион поданици - Малта, тези случаи са единствено 11, демонстрират данни на Евростат, изнесени от в. " 24 часа ".
В България се намира и районът с най-вече произшествия с съдбовен край - Северозападна България, където през 2016 година на всеки 1 млн. поданици са станали 153 пътни случая. Следват по един район в Португалия, Румъния и Гърция и на пето място е различен български - Северен централен, в който е имало 132 такива случая на милион поданици. Гърция и Румъния водят по брой смъртни случаи на милион поданици при злополуките, в които гибелта е породена не от автомобил, а от друго транспортно средство, да вземем за пример мотоциклет, велосипед, или се е случила на пешеходец.
Любопитното е, че в България през 2016 година статистиката не е отчела нито един случай на умрял на пътя мотоциклетист. Водеща в тази ранглиста е Гърция с 20 смъртни случая на милион поданици, до момента в който междинното за Европейски Съюз равнище е 8 смъртни случая.
Най-лошото в класацията е, че наклонността при злополуките с съдбовен излаз в България освен че не е към трайно понижаване, както е в Европейски Съюз, а в обособени интервали броят на убитите на пътя даже се усилва. През 1999 година в 28-те страни, които през днешния ден съставляват Европейския съюз, е имало общо 58 244 смъртни случая, породени от автокатастрофи. През 2017 година те са към този момент 25 257, т.е. повече от два пъти по-малко. През този съвсем 20-годишен интервал няма нито една година, в която съдбовните произшествия да не са по-малко на брой, в сравнение с през предходната. В България през 1999 година е имало 1047 убити на пътя, до момента в който през 2017 година жертвите са 682. Това е понижение с към 40%, само че през годините цифрите много се двоумят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР