България е първа по смъртност заради мръсен въздух. А София

...
България е първа по смъртност заради мръсен въздух. А София
Коментари Харесай

Опасно мръсен въздух: Как да се предпазим от фините прахови частици?

България е първа по смъртност поради замърсен въздух. А София няма съответен проект за справяне с главния проблем – битовото отопление. Това демонстрира отчет на Европейската счете палата.

Всеки ден в Европейския съюз поради замърсен въздух умират повече от 1000 души. Жертвите са 10 пъти повече от тези при произшествия, демонстрира статистиката на Брюксел. България е преди всичко в класацията, следвана от Чехия, Латвия и Унгария, оповестява Нова тв.

На фона на това страната ни дава близо 60% по-малко пари за справяне с казуса, съпоставено с предходни интервали. Проверката на Европейското бюро по околна среда засича и двойни стандарти при измерването на смога. Въздух, който у нас се смята за кадърен за дишане, съгласно Брюксел не дава отговор на стандарта.

В ефира на „ Здравей, България ” пулмологът доктор София Ангелова изясни, че общоприетите медицински маски за лице не могат да ни предпазят от вдишването на фини прахови частици. По-добра работа вършели компактно оплетените шалове.

„ Когато човешкият организъм е непрекъснато изложен на фини прахови частици, той е доста по-разположен към развиване на хронични, белодробни и сърдечни болести ”, сподели доктор Ангелова.

Заместник-кметът по екологията на Столичната община Йоана Христова изясни, че главният замърсител на въздуха в София е превоза, следван от отоплението с твърдо битово гориво. По тази причина през 2017 година са признати ограничения за ограничение на замърсяването. Сред тях са замяна на отоплителните съоръжения на семействата, на транспортните средства на градския превоз, разширението на велоалеите, усилване на контрола в пунктовете за механически прегледи на коли.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР