България е отнела гражданството на двамата синове на санкционирания руски

...
България е отнела гражданството на двамата синове на санкционирания руски
Коментари Харесай

България отне гражданството на синовете на руския олигарх Сергей Адониев

България е лишила поданството на двамата синове на глобения съветски олигарх Сергей Адониев . Това заяви уеб сайтът, като се базира на публична информация от служебния министър на правораздаването Крум Зарков .

От пресцентъра на ведомството потвърдиха пред Свободна Европа, че са дали тези данни от дирекция " Българско поданство ".

Сергей Адониев е предприемач и милиардер от листата на съветското издание на " Форбс ", който е считан е за доближен до президента Владимир Путин. В края на януари Съединени американски щати со включиха в лица, свързани с Русия.

До 2019 година Адониев имаше българско поданство. Той на т.нар " златни паспорти " в България. Получил го е " за особени заслуги " през 2008 година , макар че още тогава не е отговарял на изискванията за него. Причината е, че през 1998 година е бил наказан в Съединени американски щати за пране на пари, машинация и нарушение на комерсиално ембарго по отношение на трети страни. Българското му поданство му беше поради това, че е укрил информация за присъдата си.

Тази година Вашингтон глоби и двамата синове на Адониев - Филип и Лука , което значи, че техните активи в Съединени американски щати, както и тези на татко им са блокирани, а американски жители и компании не могат да работят с тях. Те обаче не са в листата на глобените от Европейски Съюз.

От отговорите на българското министерство на правораздаването в четвъртък излиза наяве, че за Филип и Лука Адониеви не е провеждана процедура по натурализация, която да е приключила с декрет.

Вместо това е открито, " че са български жители по силата на член 17 от Закона за българското поданство, защото и двамата им родители са придобили българско поданство, до момента в който те към момента са била малолетни ", се споделя в обяснението на ведомството.

Според данните " след анулацията на натурализацията на 22.05.2018 година на техния татко, е отпаднало основанието, на което те са вписани с българско поданство ". Министерството е наредило на Община Пловдив да ги заличи от листата на жителите на Република България. Заличаването е станало със задна дата.

“Указанието е изпълнено на 14.02.2023 година и е отразено, че считано от 22.05.2018 година същите не са български жители ”, оповестяват от министерството на правораздаването.

Името на Сергей Адониев и бизнес колегата му Сергей Авдолян се свързва и с компанията " Gemcorp " , която стана известна в България през 2022 година поради за съдействие в енергетиката, подписан от тогавашния министър председател Кирил Петков, който по-късно беше преустановен.

Адониев и Авдолян са първичните вложители в компанията, като по информация на Файненшъл таймс първият е прекратил присъединяване си през 2015 година

Според американския лист за наказания Адониев е роден на 28 януари 1961 година, в Лвов, Украйна. Записан е с съветска и с израелска народност. Притежава съветски и израелски паспорти. През 2018 година " Форбс " оцени положението на предприемача на 700 млн. $ .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР