България е отделяла 1,2% от брутния си вътрешен продукт за

...
България е отделяла 1,2% от брутния си вътрешен продукт за
Коментари Харесай

Разходите за отбрана на България колкото средните за ЕС

България е отделяла 1,2% от брутния си вътрешен артикул за военни разноски през 2019 година, демонстрират данни на европейската статистическа организация.

Така делът на разноските за защита на страната ни се равнява на междинния за Европейски Съюз, като по данни на Евростат през 2019 година страните членки на блока са отделили общо 168,5 милиарда евро за бранша.

От данните на Евростат излиза наяве, че този дял е относително постоянен през годините, като от 2014 година насам той е на равнище от 1,2%.

С най-голям дял на военните разноски е Естония – 2,1%, Гърция с 2% и някогашната членка на Европейски Съюз Англия, също с 2%. Това са единствените страни, които дават отговор на задачата на НАТО за разноски за защита в размер на 2% от Брутният вътрешен продукт. Сравнително напред в класацията е и Румъния, където през 2019 година са отделяли 1,7% от Брутният вътрешен продукт за защита.

Ирландия отделя минимален дял от брутния си вътрешен артикул за военни разноски – едвам 0,2%. При Люксембург делът е 0,4%, а в Австрия – 0,6%. Под 1% са още Малта (0,7%), Португалия (0,8%) Испания (0,8%) Белгия (0,8%) и Чехия (0,9%).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР