България е отбелязала най-голям ръст в дела на изкопаемите горива

...
България е отбелязала най-голям ръст в дела на изкопаемите горива
Коментари Харесай

България отбелязва най-голям ръст на енергията от изкопаеми горива през 2021 г. от страните в ЕС

България е отбелязала максимален растеж в каузи на изкопаемите горива в енергийния си микс от всички страни в Европейския съюз (ЕС) през 2021 година Това демонстрират данни, оповестени в понеделник от.

През 2021 година страната е нараснала каузи им с 4% по отношение на предходната година и изкопаемите горива са съставлявали 66,4% от всички употребявани енергийни източници.

Статистиката се отнася за годината преди Москва да стартира война против Украйна. Русия беше главен снабдител на изкопаеми горива в Европа - най-вече петрол и газ, само че Европейски Съюз одобри тактика за ограничението на зависимостта си от съветските първични материали. Част от ограниченията плануват увеличение на производството на сила от възобновими източници.

През 2021 година, годината преди войната, изкопаемите горива - въглища, петрол, природен газ и производните им артикули - са съставлявали 70% от силата в Европейски Съюз - почти същото равнище както през 2020 година, заяви Евростат.

Въпреки това делът на изкопаемите горива в общия енергиен микс понижава доста през последните десетилетия. Той се намалява с 13% спрямо 1990 година, най-много заради повишаването на каузи на силата от възобновими източници, прибавя европейската статистическа организация.

Сред страните, които през 2021 година са нараснали каузи на употребяваните изкопаеми горива с изключение на България са Естония, Полша, Словакия и Испания . Намаление на каузи на изкопаемите горива е записано във Финландия , Белгия и Литва (с по -3% по отношение на 2020 г.), следвани от Португалия и Дания .

През 2021 година Малта е страната от Европейски Съюз с най-голям дял на изкопаемите горива в общия размер на силата (96%). Следват Кипър и Нидерландия с по 89%, както и Ирландия и Полша (по 88%). Само в Швеция (32%), Финландия (38%) и Франция (48%) то е под границата от 50 %. Средното равнище за Европейски Съюз е 69,87%

Делът на употребяваните изкопаемите горива понижава сред 2010 година и 2021 година при всички страни в Европейски Съюз. Най-значителен прогрес е постигнала Дания (от 81% през 2010 година до 57% през 2021 г.). Следват Естония (от 91% през 2010 година до 69% през 2021 г.) и Финландия (от 57% през 2010 година до 38% през 2021 г.).

Европейският съюз цели понижаване на потреблението на изкопаеми горива и замяната им с възобновими източници на сила. Причината е, че те замърсяват околната среда и запасите им са лимитирани. Русия беше един от главните вносители на изкопаеми горива в страните от Европейски Съюз и началото на съветската военна инвазия в Украйна форсира проектите за намиране на различни източници на изкопаеми горива, само че и на различни източници на сила, в това число възобовяеми.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР