България е основният двигател на европейската интеграция на страните от

...
България е основният двигател на европейската интеграция на страните от
Коментари Харесай

Президентът: България е двигателят за европейската интеграция на страните от Западните Балкани

България е главният мотор на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, тъй като си даваме сметка какъв брой значима е тази интеграция за сигурността, стабилността и устойчивото икономическо развиване на района, само че твърдо стоим на правилото на личните заслуги в този развой на интеграция, с цел да бъде той резистентен и необратим. Това съобщи президентът Румен Радев в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2, където удостои ръководителя на Културно-информационния център „ Босилеград “ Иван Николов с медал „ Стара планина “ първа степен, съобщи Българска телеграфна агенция.

Отличието за Николов е за неговите извънредно огромни заслуги към България, за поредното и непоколебимо отстояване на правата, националната еднаквост и достолепието на българите в Република Сърбия.

Основен аршин, по който ние ще съдим и ще даваме поддръжка за напредъка на тези страни, е точно ситуацията на нашите сънародници във всяка една страна - техните условия за икономическо и обществено развиване и най-много опцията за отстояват своята национална еднаквост, език, просвета и историческа памет, сподели Радев.

Ще не преставам да бъда персонално зает, както и вицепрезидентът Илияна Йотова, за това българските институции да работят интензивно за консолидирана и ясна национална българската позиция и политика в поддръжка на всички наши сънародници зад граница. Ще продължа да работя интензивно и с държавното управление на Сърбия за решение на проблемите на нашите сънародници в западните околности, разяснява президентът.

Със своя неотклонен труд от началото на 90-те години до през днешния ден Иван Николов се трансформира в най-авторитетния представител и честен водач на българското национално малцинство в Сърбия, уточни президентът. Като изтъкнат държавник, журналист, публицист, откривател, правозащитник, той има голяма роля за запазване на българската национална еднаквост, езика, културата, историческата памет на нашите сънародници в Сърбия, както и за укрепването на тяхното национално съзнание и достолепие, сподели Радев.

По думите му изключително важен е неговият принос за възраждането и образуването на дейна съпричастност и ангажираност на българската страна за българите в Република Сърбия, както и с ангажирането на Сърбия и Европейския съюз за превъзмогването на провокациите, пред които са изправени нашите сънародници там. Значимостта на родолюбивото дело на Иван Николов е още по-видима на фона на обективните компликации и неподходящи условия в регионите с плътно българско население, където неналичието на устойчиви източници на занаят и развиване, както наред други фактори, предизвикат тревожни процеси на обезлюдяване, сподели още президентът.

Като човек, лишен от блян към популярност и облаги, употребявам момента да подчертая, че одобрявам тази премия като самопризнание за общите ни старания, които през изтеклите три десетилетия дружно положихме за отстояване на човешките права и спазването на българската култура и просвета в западните околности, съобщи в своето благодарствено слово Иван Николов.

За страдание, положените старания не постоянно подхождат на постигнатите резултатите. Българите в Сърбия и освен в Сърбия, през днешния ден изживяваме най-тежките си тествания, от които зависи дали ще отстоим на мракобесната идеология, която ни раздели с Родината и прокара границата през църкви, гробища, дворове и най-страшното – през душите на хората. Идеология, която и през днешния ден обстрелва, опожарява и обискира българските културно-информационни центрове, която лишава български книги, води каузи и подлага на принуждение, гонене и подслушване хората, които отстояват националното си и човешко достолепие ", сподели Николов. Той прикани за повече взаимност и „ още по-категорична и поредна българска позиция в наша отбрана освен в Белград и Брюксел, само че и тук в София ".
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР