България е осъдена в Европейския съд по правата на човека

...
България е осъдена в Европейския съд по правата на човека
Коментари Харесай

България осъдена от Евросъда по правата на човека заради изявления на Сидеров


България е наказана в Европейския съд по правата на индивида поради обществени изказвания на водача на " Атака " Волен Сидеров , които не са били признати за дискриминационни от българските съдилища. Става дума за речи на Сидеров отпреди 15-ина години, когато беше определен за народен представител, заяви БНР. 

Поредните неоправдателни решения са по две каузи - „ Бехар и Гутман против България “ и „ Будинова и Чапразов против България “, отнасящи се до систематичната антисемитска и антиромска тирада на Сидеров.

Делата стигат до Европейския съд по правата на индивида, откакто през август 2012 година  Върховният касационен съд удостоверява отводите на Софийския областен и на Софийския градски съд да осъдят Сидеров за антималцинствени изявления и речи в разнообразни медии, манифестации и в Народното събрание. И първата и втората правосъдна инстанция одобряват, че задачата на изказванията на Сидеров не е била да сътвори враждебна, обидна или застрашителна среда за малцинствата, както и че той не е бил в положение да повлияе на аудиторията. Сезиран, Върховен касационен съд отхвърли касационно обжалване на решението и по този начин е поставена точка на разногласието на национално ниво.

Според Европейски съд по правата на човека националните съдилища са омаловажили потенциала на изказванията на Сидеров и вместо това са ги определили като законен спор по публично значими въпроси. Отдадена е била огромна тежест на свободата на изложение на Сидеров, за сметка на омаловажаване на резултата от изказванията му върху етническите роми в България.

И по двете каузи не се присъждат компенсации. България е наказана да заплати единствено разноските по делата, които са близо 5700 евро.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР