България е определена за свободна държава в доклада за състоянието

...
България е определена за свободна държава в доклада за състоянието
Коментари Харесай

„Фрийдъм Хаус“: България е определена за свободна държава в доклада за свободите и правата

България е избрана за свободна страна в отчета за положението на свободите и правата по света на американската неправителствена организация „ Фрийдъм Хаус “, като нашата страна събира 78 от общо 100 вероятни точки, съобщи Българска телеграфна агенция.

Максималният брой точки, които дадена страна може да получи, са 100, като оптимално 60 от тях се пресмятат на база ниво на гражданските права, а оптимално 40 – на политическите права.

Сред главните проблеми се открояват тези в правосъдната система

По тези индикатори България получава надлежно 32 и 46 точки. В отчета се отбелязва спад с една точка спрямо 2023 година, когато страната получава общо 79 точки.

Сред прилежащите страни Гърция и Румъния задминават България, получавайки надлежно 85 и 83 точки. Сърбия, Република Северна Македония със своите 57 и 67 точки са избрани от „ Фрийдъм Хаус “ за отчасти свободни, до момента в който Турция с 33 е избрана за несвободна.

В Европейския съюз на последно място е Унгария с 65 точки – 24 за политически и 41 по цивилен права. Полша отбелязва 80 точки.

Русия е избрана като " несвободна " с резултат 13 от 100 точки (4 точки за политически права и 9 за цивилен свободи). Беларус има 8 от 100 точки.

Въпреки това от организацията показват, че България общо е постигнала прогрес в няколко основни области, най-много във връщането на политическата непоклатимост

Украйна получава 49 точки и е разказана като " отчасти свободна " – 21 от точките идват от политически права, а 28 – от цивилен свободи. Молдова има 61 от 100 точки, като 26 са от политически права, а 35 от свободи.

Нигер, Тунис, Судан, Русия, Сърбия, Перу, Гватемала и Никарагуа са измежду страните, при които се регистрира най-голям спад във връзка с индикаторите по отношение на 2023 година

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР