България е най-старата държава в Европа, която не е променяла

...
България е най-старата държава в Европа, която не е променяла
Коментари Харесай

Вече е ясно, че българската държава е съществувала още преди Христа. Има неоспорими доказателства за това

България е най-старата страна в Европа, която не е променяла името си през вековете. Това никой не го оспорва, може би като се изключи псевдо учените в Македония. Приемаме 681-а година за начало на летоброенето на родината. Дали обаче това в действителност е по този начин? В книгата си „ Български летописи “ Стефан Цанев разбулва една загадка, която едва ли ще се хареса доста на историците по света, а точно – българска страна е имало още през 2137 година преди Христа! Това разкрил при свое посещаване у нас прочут маджарски историк. Според него първото българско царство се е намирало северно от Китай, а през въпросната година, по време на огромно слънчево затъмнение, нашата войска е разгромила китайските племена. Според унгарския професор за това имало писмени доказателства в китайски хроники.

Там било разказано също, че китайските войски се уплашили от затъмнението и това довело до тежкото проваляне. Прабългарите – в противен случай, знаели за явлението, което следва и го употребявали по най-хубавия метод. Именно мощта на античните прабългари станала причина за построяването на Великата китайска стена, която трябвало да защищава локалните племена от мощните нападения на прадедите ни.

Ето още няколко забавни научни обстоятелства и изявления:
Английският откривател, Арнолд Тойнби написа в 12-томното си издание за историята на народите, че “… В СВЕТА Е ИМАЛО 21 ЦИВИЛИЗАЦИИ. ЕДНА ОТ ТЯХ Е БЪЛГАРСКАТА. РАЗШИРЯВАЛА ГРАНИЦИТЕ СИ ПОСРЕДСТВОМ СВОЕТО СИЛНО КУЛТУРНО ВЛИЯНИЕ. Простирала се е от Белград до Крим и от Карпатите до Бяло Море, наричано в древността Тракийско. ”

* * *

Известният британски историк проф. Норман Дейвис споделя: “БЪЛГАРИТЕ СА В ЯДРОТО НА ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ ” С доста обстоятелства, той потвърждава, че България е най-старата нация на Стария континент. Нещо повече, съгласно него, когато България е била страна, Европа е “ходела права под масата ”.

* * *

Президентите на Франция за българите:

Шарл де Гол: „ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА Е ЛЮЛКАТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КУЛТУРА И ЦИВИЛИЗАЦИЯ ” 1962 година

Франсоа Митеран: “БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е ЕДИН ОТ СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА НА НАШАТА ПЛАНЕТА. ”

* * *

Италианският президент Карло Чампи в словото си при откриването на зимната олимпиада в Торино през 2006 година споделя: “БЪЛГАРИТЕ СА ЕДНИ ОТ ПЪРВИТЕ ТВОРЦИ НА НАШАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ ”.

* * *

Руският учен Дмитрий Лихачов: “…И непознатите завоеватели не можаха да победят тази ДЪРЖАВА НА ДУХА, тъй като в отбрана на българския народ в компактен строй стояха българският език, книжовност и просвета!… Българската страна на Духа се простира от Балтийско море до Тихия океан и от Северния ледовит океан до Индийския ”.

“…вие сте най-древната от съществуващите през днешния ден културни народи и то освен в Европа, само че и в света. Миналото погълна античността, античния Рим, Гърция и така нататък, само че България остана като жива отломка от античната европейска просвета, най-древната …отломка. И по тази причина би трябвало да я съхраним, та днешна България да не бъде единствено последна отломка от предишното, само че и първата от бъдещето – първата просвета, която ще прекрачи в третото хилядолетие и ще понесе културата към бъдещето… ”

* * *

“Една от историческите заслуги на българите е тази, че задържаха сполучливо няколко века турците надалеч от сърцето на Европа. Те заплатиха прескъпо с кръвта си, с вярата си, свободата си и упадъка на брилянтната им просвета по това време ”

Проф. Санте Грачоти, Италия

* * *

„ Цар Симеон бе Карл Велики за България, само че по-образован от нашия Карл Велики и доста по-щастлив от него, тъй като постави основите на една национална литература. ”

Френският историк Алфред Рамбо

* * *

“Българите бяха оня народ, който способства най-вече за образуване и оформяне на цивилизацията на цяла Източна Европа. Прабългарите са организирали българо-славянските племена в една нация, в която българският дух и просвета са останали подкваса за безконечни времена ”.

Проф. Геза Фехер – византолог, изследвал също историята на античните българи и маджари, както и историческите връзки сред тях. Негово дело са трудовете – „ Военното дело на прабългарите ” и „ Облеклото и оръжието на остарялата българска армия ”

* * *

“Украинците, а също по този начин и белорусите, и руснаците, всички си спомняме, че писмеността, културата ни и православната християнска религия произлизат от България. Искам да напомня и обстоятелството, че двамата първи украински патриарси са етнически българи – Григорий Цамблак и Киприан ”.

Вячеслав Похвалски,
посланик на Украйна в България

* * *

Византийски Тропарх от 999 година: “Те, българите, в миналото бяха най-справедливия от всички нации и от всичко на света почитаха най-вече тези добродетели и сами доближиха огромна популярност, а градовете и народите се присъединяваха към тях непринудено ”.

* * *

Академик Омелян Прицак (специалист по средновековна история) от Университета “Харвард ”, декларира: “В СРАВНЕНИЕ С ПОТОМЪКА НА АТИЛА – ЦАР СИМЕОН I, ВИЗАНТИЙСКИЯТ ИМПЕРАТОР Е ИЗГЛЕЖДАЛ КАТО ПАРВЕНЮ ”!

* * *

„ Това е народът (българите), който преди тебе имаше всичко, което е пожелавал; народ в който този е придобивал трофеи, който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля, в който бойното поле популяризира рода, тъй като у тях се счита без съмнение за по-благороден оня, чието оръжие е било повече окървавено в сражение; те са народ, комуто преди борбата с тебе не се е случвало да срещне съперник, който да му устои, и народ, който дълго време е правил войните си единствено с нападения ”.

Магнус Феликс Енодий – „ Похвално слово за крал Теодорих ” (6 в.).

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР