България е най-подходяща да бъде център на газов хъб, защото

...
България е най-подходяща да бъде център на газов хъб, защото
Коментари Харесай

България най-подходяща за център за газов хъб

България е най-подходяща да бъде център на газов хъб, тъй като нейното географско разположение благоприятства това, съобщи вицепрезидентът на Европейската комисия и еврокомисар за енергийния съюз Марош Шефчович.

Преди това Бойко Борисов срещна в детайли Шефчович с газовия хъб „ Балкан”.

Шефчович акцентира, че България има добра развита мрежа от интерконекторни връзки със прилежащите страни, като се стартира от интерконектора сред България и Гърция, който се построява с европейски пари и европейска поддръжка.

„ С премиера Борисов говорихме тази заран, че има доста огромен прогрес по построяването на интерконектора България-Турция. По интерконектора България-Румъния предстоят да се изградят още няколко компресорни станции, с цел да бъде още по-ефективен. Създава се една доста добра връзка. Отново с европейска помощ се основава и интерконектора България-Сърбия. Има доста мощна газова ликвидност в района. Това е подкрепено от Европейска комисия “, съобщи той.

Междувременно „ Булгартрансгаз “ ЕАД и определеният консорциум подписаха контракта за правене на предпроектно изследване за газов хъб „ Балкан “ в наличието на Теменужка Петкова, оповестиха от Министерството на енергетиката.

Борисов: Геостратегическите играчи са на Балканите

Борисов приказва с Путин за АЕЦ "Белене "

„ Нашата цел е България да се трансформира от страна, която транзитира газ, в страна, която е търговец на газ “, акцентира той.

Шефчович не разяснява опцията за държавно присъединяване в ЧЕЗ.

Той още един път акцентира, че Европейска комисия не се меси в частни търговски разногласия, само че упорства покупко-продажбите да не нарушават европейското законодателство.

Инерком: Решението за ЧЕЗ е в ръцете на чехите

Инерком публично попита Комисия за защита на конкуренцията за договорката с ЧЕЗ

„ Искам да повторя, че това е една договорка сред частни компании и ние от Еврокомисията бихме желали да знаем, че се съблюдават всички правила и закони, които са в европейското законодателство “, акцентира Шефчович.

Той означи, че за момента е доста мъчно да се приказва дали договорката нарушава някакви наставления на Европейски Съюз, тъй като към момента не е финализирана.

„ Трябва да се види на първо време по какъв начин ще бъде финализирана договорката, дали е спазен третия енергиен пакет. Едва тогава би могла да се произнесе основна дирекция „ Конкуренция “ или основна дирекция „ Енергетика “, добави Шефчович.

По време на срещата си с Марош Шефчович министър председателят Борисов уточни също, че като ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз България ще продължи дейностите си за реализиране на постоянен Европейския енергиен съюз и позитивни резултати по предпочитаните тематики в региона на енергетиката.

България ще продължи да работи за основаването на ефикасен Европейски енергиен съюз

както в границите на своето председателство на Съвета на Европейски Съюз, по този начин и през идващите години. Проектите на страната за възстановяване на енергийната съгласуваност, сред които междусистемните газови връзки със съседите ни и основаването на районен газов хъб, са единствено част от стъпките, с които утвърждаваме общата енергийна политика на Европейския съюз.

Това беше позицията на президента Румен Радев, който през днешния ден на „ Дондуков “ 2 организира среща със заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за Eнергийния съюз, Марош Шефчович, оповестиха от прессекретариата на президента.

Румен Радев и Марош Шефчович бяха единомислещи, че европейската политика в областта на енергетиката би трябвало да бъде ориентирана към равнопоставеност и правдивост в търговията с природен газ, с цел да се понижат разликите в цените, които страните членки заплащат за доставки. Бъдещите енергийни планове е належащо да подсигуряват действителна диверсификация, да не бъдат употребявани като политически принадлежности и да дават отговор напълно на условията, заложени в правото на Европейски Съюз, безапелационен беше българският държавен глава.

„ Европейската комисия си слага за цел да работи с българските управляващи за трансформирането на България от директна страна в страна, търгуваща с газ. Стратегическото местонахождение на България дава благоприятни условия за диверсифициране на източниците и основаване на удобни условия за потребителите в целия район “, съобщи заместник-председателят Марош Шефчович.

Държавният глава Румен Радев дефинира енергийната политика като основен фактор за световната сигурност. Той удостовери и готовността на страната ни да поддържа самодейностите за газова съгласуваност в Европейски Съюз, за понижаване на зависимостта в енергетиката и за „ чиста и зелена “ стопанска система.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР