България е най-подходяща да бъде център на газов хъб, защото

...
България е най-подходяща да бъде център на газов хъб, защото
Коментари Харесай

Шефчович: България е най-подходяща за газов хъб

България е най-подходяща да бъде център на газов хъб, тъй като нейното географско разположение благоприятства това, съобщи вицепрезидентът на Европейската комисия и еврокомисар за енергийния съюз Марош Шефчович, съобщи БГНЕС. Преди това Борисов срещна в детайли Шефчович с газовия хъб „ Балкан ”.

Шефчович акцентира, че България има добра развита мрежа от интерконекторни връзки със прилежащите страни, като се стартира от интерконектора сред България и Гърция, който се построява с европейски пари и европейска поддръжка.

„ С премиера Борисов говорихме тази заран, че има доста огромен прогрес по построяването на интерконектора България-Турция. По интерконектора България-Румъния предстоят да се изградят още няколко компресорни станции, с цел да бъде още по-ефективен. Създава се една доста добра връзка. Отново с европейска помощ се основава и интерконектора България-Сърбия. Има доста мощна газова ликвидност в района. Това е подкрепено от Европейска комисия “, съобщи той.

„ Нашата цел е България да се трансформира от страна, която транзитира газ, в страна, която е търговец на газ “, акцентира той.

Министър Теменужка Петкова съобщи, че през днешния ден следва подписването на контракт с определения реализатор за правене на предпроектно изследване за газоразпределителния център на територията на България.

„ В рамките на 40 работни дни той би трябвало да изготви тези материали и те би трябвало да бъдат факт. Мисля, че имаме доста сериозен прогрес в тази посока “, добави тя. 

Вицепрезидентът на Европейска комисия разяснява и договорката за ЧЕЗ.

„ Продажбата на българския клон на ЧЕЗ на компанията „ Инерком ” е договорка сред две частни компании ”, съобщи Шефчович. „ Разговаряхме с премиера Бойко Борисов по отношение на продажбата на ЧЕЗ. Съгласихме се, че това е договорка сред частни компании. Имаме информация, че всички виновни органи в България правят нужните оценки и инспекции ”, сподели вицепрезидентът на Европейска комисия.

Шефчович не разяснява опцията за държавно присъединяване. Той още един път акцентира, че Европейска комисия не се меси в частни търговски разногласия, само че упорства покупко-продажбите да не нарушават европейското законодателство.

„ Искам да повторя, че това е една договорка сред частни компании и ние от Еврокомисията бихме желали да знаем, че се съблюдават всички правила и закони, които са в европейското законодателство “, акцентира Шефчович.

Той означи, че за момента е доста мъчно да се приказва дали договорката нарушава някакви наставления на Европейски Съюз, тъй като към момента не е финализирана.

„ Трябва да се види на първо време по какъв начин ще бъде финализирана договорката, дали е спазен третия енергиен пакет. Едва тогава би могла да се произнесе основна дирекция „ Конкуренция “ или основна дирекция „ Енергетика “, добави Шефчович.

По време на срещата си с Марош Шефчович министър председателят Борисов уточни също, че като ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз България ще продължи дейностите си за реализиране на постоянен Европейския енергиен съюз и позитивни резултати по предпочитаните тематики в региона на енергетиката.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР