България е най-големият производител на билки и подправки в ЕС,

...
България е най-големият производител на билки и подправки в ЕС,
Коментари Харесай

България е най-големият производител на билки и подправки в ЕС

България е най-големият производител на билки и подправки в Европейски Съюз, сочат данни на европейската статистическа работа Евростат. През 2017 година в страната ни са отгледани 81 хиляди тона медицински растения и подправки, или двойно повече от втория максимален производител - Полша, където са създадени 44 хиляди тона. Третата позиция е за Испания с рандеман от 32 хиляди тона.

Данните демонстрират, че сме и измежду най-големите производители по слънчогледови семки и се нареждаме на второ място след Румъния с произвеждане от близо 2,1 млн. тона. Трета е Унгария.

През 2017 година България е на четвърто място по произвеждане на малини в Европейски Съюз с годишна продукция от 7,5 хиляди тона. Първото място е за Полша (104 хиляди тона), следвана от Испания (43,5 хиляди тона) и Англия (15,5 хиляди тона).

Страната ни заема четвърто място и по произвеждане на сладки череши с годишна продукция от 48 хиляди тона. Първите три позиции са за Италия, Испания и Гърция.

България е петият максимален производител на тютюн за 2017 година В страната са отгледани общо 13 хиляди тона. Преди нас са Италия и Полша с произвеждане от 48 хиляди и 32 хиляди тона.

Европейската статистика демонстрира още, че България е шеста в производството на ориз, люцерна, дини, праскови и кайсии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР