България е най-бедната страна в Европейския съюз – средната заплата

...
България е най-бедната страна в Европейския съюз – средната заплата
Коментари Харесай

Експерти: България – най-бедна и евтина в ЕС, къде са проблемите

България е най-бедната страна в Европейския съюз – междинната заплата е единствено 406 евро при 1520 евро за Европейски Съюз като цяло. За последните 10 години задграничните вложения са намалели десетократно до едвам 1,8 милиарда евро.

„ Преките непознати вложения са оня мотор, който би трябвало да вкара в нашия действителен бранш и в услугите, артикули с високa добавена стойност, от които да печелим”, разяснява в ефира на „ Здравей, България” по NOVA финансовият специалист Мика Зайкова.

Тя акцентира, че за първите 6 месеца на тази година, българската стопанска система има негативен търговски баланс, закъснение на растежа и износът е формиран главно от първични материали и аварийни елементи – артикули с ниска добавена стойност.

Мика Зайкова уточни, че спадът на непознатите вложения като съответствие към брутния вътрешен артикул за последните 10 години е 14 пъти.

Според икономическия специалист Стоян Панчев институционалната среда и бизнес климатът в България пречат на това подемът на стопанската система сега да докара до повече непознати вложения.

Той уточни срутва на Търговския указател като образец за неработеща институция.

И двамата специалисти са съгласни, че корупцията, неработещата правосъдна система, високите административни такси, регулационни режими, несигурната икономическа среда пречат на стопанската система на България.

Стоян Панчев уточни, че за част от задграничните вложители, като аутсорсинг фирмите, проблем съставлява и дефицитът на квалифицирана работна ръка.

„ Най-важният проблем е, че хората не са сигурни за парите си”, счита Мика Зайкова. Тя уточни, че правосъдната система е слаба, корумпирана и нереформирана.

Експертите са единомислещи, че това, че България е най-евтината страна в Европейски Съюз, не трябва да ни радва. Според тях ниските цени са резултат от бедността на популацията, като заплатите порастват доста по-бавно от предстоящото от хората.

„ Нашата минимална работна заплата предходната година е 235 евро, а стандартът на покупателната дарба е 580 евро. Това е индикатор за ситуацията ни”, сподели Мика Зайкова и добави че в Румъния покупателната дарба е доста по-висока.

Според Стоян Панчев казусът е, че заплатите и приходите порастват, само че не задоволително бързо, както при другите страни, които имат свободна стопанска система. Затова действително не можем да ги догоним.

„ Ние, напредвайки, изоставаме”, счита финансовият специалист Мика Зайкова.

Неудобната истина за приходите в България

Българската компания, в която се влагат милиони

Хиляди българи не работят, чакат пари от фамилиите си

Защо ниските заплати са разрушителни за България

Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР