България е напът да загуби над 80 млн. лв. по

...
България е напът да загуби над 80 млн. лв. по
Коментари Харесай

България е напът да загуби 80 млн. лв., алармира Фермерският съюз

България е напът да загуби над 80 млн. лева по европейската стратегия Рибарство и морско дело 2014-2020 година

За това сигнализират от Българския фермерски съюз, който е част от европейската организация " Копа - Коджека ".

Причината е в забавеното разглеждане и погашение на средства по програмата от ръководещия орган - дирекция " Морско дело и риболовство ", през последните 2 години, изясни Георги Стоянов, ръководител на БФС.

По думите му краят на програмния интервал е след 4 месеца и има голяма заплаха от загубата на европейските пари. Стоянов ще запознае със обстановката новия екип на Министерството на земеделието и храните, с цел да може да вземе бързи и съответни ограничения. От БФС акцентират, че предходното управление на ведомството при служебния кабинет също е било наясно с казуса още през февруари тази година.

" От информация в ИСУН се вижда, че реалният % на изплатени средства е 59% към днешна дата. На Комитета по наблюдаване на програмата през март 2023 година са докладвани 76% изплатени средства ", показват от Фермерският съюз и питат кое е вярното?

Това слага под въпрос истинността на информацията, показана пред участващите и рискът все още е над 40% от средствата (80 млн. лева.) да не бъдат усвоени, ако няма съответен проект, излиза наяве още от позицията.

Верни ли са процентите на договаряне и процентите на заплащане и ще бъдат ли разплатени 40% от програмата до края на годината, питат още от БФС?

Според Съюза някои специалисти в Министерство на земеделието и храните се пробват да заблуждават и министър Кирил Вътев. Никой не знае какъв е проектът за спасяването на средствата и кой е отговорен за това безучастие, уточни Георги Стоянов и добави, че някой прикрива риска от загубата на европейските средства.

Съгласно протокол от първото съвещание на Комитета за наблюдаване на Програмата за морско дело, риболовство и аквакултури 2021-2027 година, са докладвани контрактувани 164 млн. лева и изплатени 124 млн. лева

От БФС се съмняват, че подаването на погрешна информация е за докладване на повишени проценти на договаряне и осъществяване по ПМДР 2014-2020 година

Питат се и по какъв начин ще бъде обезпечено осъществяването на последно подписаните контракти по размер 5.4 " Преработване на продуктите от лов на риба и аквакултури " видно от известието на програмата от 1 август 2023 година, откакто времевия диапазон за осъществяване и отчитане на подписаните контракти е до 30 ноември 2023 година, т.е. след 4 месеца?

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР