България е напът да стане регионален център за ремонт и

...
България е напът да стане регионален център за ремонт и
Коментари Харесай

България на път да стане регионален център за ремонт на „Страйкър“

България е напът да стане районен център за ремонт и поддръжка на бойни машини " Страйкър ". Това съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев по БТВ след визитата си в Съединени американски щати.

По думите му имаме подготвеност да вървим в тази посока по-рано. Министърът посочи, че има схващане и от Съединени американски щати, и от страна на компанията, която ще извършва контракта.

Единият от заводите на терен, ще е във Велико Търново, добави той.

" В халетата не са правени вложения от доста години, би трябвало да ги създадем комфортни и приятни за работа на нашите служащи и да подхождат на условията на един подобен международен водач. Не е правилно, че българските " Страйкър " -и са тройно по-скъпи. Това е теза на опозицията. Машините ще бъдат доставени от средата на 2025 година доникъде на 2028 година ", сподели Тагарев.

Той изясни, че инфраструктура значи пътища и железопътни линии с потенциал да обезпечат бърза развръщане на съюзни войски на нашата територия. Това значи и тръбопроводи и продуктопроводи за горива, хранилища, уточни министърът. Трябва да има и инфраструктура за настаняване на тези наши съдружници.

" Работим по всички тези въпроси, те не са единствено в компетенциите на Министерството на защитата ", изясни Тодор Тагарев.

По думите му диалозите текат от доста време, само че в този момент имаме доста ясни и оразмерени потребности. С приемането на районните проекти - на среща на върха във Вилнюс, към този момент е доста по-ясно защо става въпрос. добави той и съобщи, че имаме подготвеност да влагаме към 6 милиарда евро в развиване на пътна и железопътна инфраструктура, като това не е бюджет за защита.

В Съединени американски щати е било обсъждано и разполагането на многонационална бойна група на НАТО на територията на България. Необходимо е да се обезпечи инфраструктура като страна хазаин, уточни Тодор Тагарев. По думите му има опция да се възползваме от наличните интернационалните фондове за съфинансиране за построяването ѝ. Министърът уточни, че такива стратегии има, както по линия на НАТО, по този начин и по линия на Европейски Съюз.

По време на визитата му в Съединени американски щати е станало въпрос и за подписано съглашение за пускане на противоминната група в Черно море и по какъв начин тя е отворена към принос на съдружници.

" Има проекти всички бойни групи, които са от страните от източния фланг на НАТО, да набъбнат до бригадни бойни групи - т.е. до към 5000 групи. Това ще се случи тогава, когато е належащо, все още нямаме явен график. Трябва да сме подготвени да осигурим условия тогава, когато ще се случи ", уточни министър Тагарев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР