България е намалила потреблението си на природен газ почти с

...
България е намалила потреблението си на природен газ почти с
Коментари Харесай

България е намалила консумацията на природен газ с 25%

България е понижила потреблението си на природен газ съвсем с една четвърт през последните шест месеца, заяви Европейската комисия, представена от „ Дневник “.

В отчет, публикуван в понеделник, се показва, че сред август 2022 и януари 2023 година потреблението на природен газ в България е намаляло с 23.9% по отношение на междинните равнища през последните пет години. Най-голяма спестовност е записана през октомври, когато потреблението е било с 32.7% и през януари – 29.4%.

Единственият месец, когато София се е отклонила от доброволните ограничения за понижаване на потреблението на газ, въведени от Европейски Съюз за 15% икономии, е бил август – 14.9% по-малко.

Миналото лято Европейската комисия предложи, а страните членки се съгласиха, да вкарат ограничения за 15% доброволни икономии на потреблението на природен газ, с цел да преминат зимата, в случай че Русия дефинитивно спре да доставя горивото на Европа.

За миналите шест месеца множеството страни са се справили. Най-впечатляващо: Финландия, където потреблението на природен газ е паднало с 58.5%, Литва – 40.5%, и Швеция – 40.2%.

Пет страни не са съумели да реализират европейската цел от 15% – Ирландия (спад от 0.3%), Словакия (-4.6%), Малта (-12.1%), Испания (-13.7%) и Словения (-14.2%).

Като цяло Европейски Съюз е съумял от август до януари да понижи търсенето на газ с 19%, или с 41.5 милиарда куб.м, по отношение на предходните пет години.

Секторният разбор на Евростат демонстрира, че сред август и декември 2022 година понижението на потреблението на газ в семействата е било към 50%, а в индустрията – 43%. Работата на енергийния бранш е съдействала едвам със 7% към общото понижение на търсенето на газ заради ниска наличност на хидроенергия и нуклеарен потенциал.

Промишлеността е виновна за по-голямата част от намаляването на търсенето през лятото и есента, до момента в който семействата са виновни за по-голямата част от понижението на търсенето (и потреблението) през зимата.

Около една шеста от осъществените икономии се дължат на по-меката зима спрямо предходните пет лета, което подхожда на 5 милиарда куб.м от общо понижение от 30 милиарда куб.м сред август и декември.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР