България е надежден и сигурен партньор, тя има огромен принос

...
България е надежден и сигурен партньор, тя има огромен принос
Коментари Харесай

Маркус Зьодер: България пази отлично границите на ЕС от мигранти


България е благонадежден и сигурен сътрудник, тя има голям принос за отбраната на външната граница на Европейски Съюз,  посочи баварският министър председател Маркус Зьодер. По думите му е доста значимо страната ни да получи самопризнание и на европейско равнище.  На форума, отдаден на сигурността на външната граница на съюза и миграционната политика на страната ни, министър председателят Маркус Зьодер уточни, че България е постигнала доста и изрично поддържа присъединението ни към Шенгенското пространство. 

Министър-председателят Бойко Борисов означи, че България прецизно съблюдава уговорките си и срещна баварската делегация по какъв начин страната ни се оправя с защитата на външната граница на Европа. България е образец и във връзка с задържането на незаконни мигранти, акцентира още министър председателят и уточни, че правораздавателните органи работят доста сполучливо в това направление. За 2018 година са наказани 133 лица за каналджийство у нас, а през първите три месеца на тази година те са 30. 5492 чужденци от съвсем 7000 са се завърнали независимо в Турция от границата ни, означи още Борисов.

По време на форума вътрешният министър Младен Маринов уточни, че 80 % са усвоените средства за подсилване на „ Гранична полиция “ от финансирането, обезпечено от Европейски Съюз. Той посочи, че на този стадий миграционната конюнктура е спокойна и предвидима, а българските управляващи управляват обстановката по границите.  По думите му доста е значимо да запазим постигнатото и да подсигуряваме неговото надграждане при нужда. Една от стъпките в тази посока е построяването на Европейско интегрирано ръководство на външните граници. Всички страни в Европейски Съюз би трябвало да работим взаимно за тази цел, бе безапелационната позиция на министър Маринов. Превенция на незаконната миграция и противопоставяне на каналджийството, ефикасна политика на връщане и обща европейска политика за убежището, учредена на салдото сред отговорност и взаимност, остават водещи цели, добави още вътрешният министър.

Директорът на " Гранична полиция " основен комисар Светлан Кичиков показа статистически данни, съгласно които на българо-турската граница са регистрирани 5311 опита за незаконно прекосяване през 2018 година, а за тази година опитите са 390. По границата с Гърция е имало към 4600 опита за незаконно прекосяване, а през 2019 година те са 305. На сръбската граница опитите за незаконно прекосяване през тази година са били 85.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР