България е на второ място в цяла Европа по ръст

...
България е на второ място в цяла Европа по ръст
Коментари Харесай

България на второ място в Европа по ръст в цената на жилищата

България е на второ място в цяла Европа по растеж в цената на жилищата в края на 2023 година. Първенец е Полша, където процентът покачване е 13. Нашата страна се подрежда незабавно по-късно с 10 на 100, до момента в който нужната сума за нов дом в Нидерландия остава съвсем същата.

Тенденцията измежду редица страни, които са част от еврозоната, е с противоположен знак. Така във Франция в края на предходната година жилищата са с 3.6% по-евтини, а отпред стои Люксембург с поевтиняване от над 14 на 100.

Варна държи едни от най-високите цени на имотния пазар. А от началото на годината се регистрира спомагателен растеж – от близо 10 на 100. В идеалния център цените стартират от 2000 - 2500 евро на квадрат за хубавите парцели. Крайните квартали към този момент са към 1000 – 1200 евро на квадратен метър.

При сюжет, в който заем се изплати за оптималния период – 30 години, а банката финансира цялата сума, то месечната вноска е 1800 лв.. Със междинна рента от 2.8% - банката ще получи назад близо 655 000 лв.. Но поради плаващия лихвен % у нас тази цифра може да се окаже и по-различна.

Ако човек си прави сметката, че може да изплаща заем, взима заплата – то след 1-2 години това може доста да се промени. Само ще ви дам образец с Полша. Там лихвата по ипотеката към този момент скочи на 8,5 % – тя беше колкото при нас - 3-4%. Сега сме на най-ниските лихви в историята, което значи, че оттук насетне те ще вървят единствено нагоре.

Дали поради огромната ножица сред изтеглен и върнат заем, или поради спестяванията си – значително българи купуват жилище без помощ от банката.

Сделките, които се случват с кредитиране в София, са към 50%. Останалите покупко-продажби са кешови. А в градове като Варна, Пловдив и Бургас този % е към 30%.

Всеки покупател би трябвало да задели и сума, равна на към 10% от продажната цена на парцела, за разноски по самата договорка. Или в образеца, който дадохме - още 44 000 лв. за редица наложителни пера.

Прогнозата на специалистите е, че цените на парцелите, а оттова и всички такси, ще продължат хода си нагоре.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР