България е на второ място в НАТО по разходи от

България е на второ място в НАТО по разходи от ...

България е на второ място в НАТО по военни разходи на база БВП.

България е на второ място в НАТО по разходи от брутния вътрешен продукт (БВП), отделяни за отбрана. Това става, след като правителството преведе средствата по сметките на американската компания Lockheed Martin за поръчаните осем нови изтребителя F-16, съобщава БНТ.
Това на практика нареди България веднага след САЩ, които са на първо място. Такива пари за отбрана страната ни не е отделяла от 16 години.
Става ясно още, че 3,515 млрд. лв. ще достигне бюджетът на Министерството на отбраната за 2019 г. за ново въоръжение - 1,4 млрд. лв. плюс допълнителните 2,2 млрд. лв. за изтребителите.
От всички 29 съюзници най-много пари за отбрана отделя САЩ - 3,42%, България - 2,6%, следват Гърция, Англия, Естония, Румъния, Полша, Латвия и други.
Какво показват международните изследвания и сравнения
По разходи за отбрана на глава от населението България, която обикновено се влачи на опашката в различни класации, се намира в средата между всички държави - членки на НАТО. А по комплексна оценка, включваща 55 критерия, страната ни е "15-а военна сила" в ЕС и 60-та на планетата.
Военният министър Красимир Каракачанов и другите привърженици на превъоръжаването на България често напомнят, че всички членки на НАТО са длъжни да дават за отбрана поне 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП), а нашата страна системно не изпълнява дълга си
Информацията показва, че от близо 30 държави от Северноатлантическия пакт само пет спазват изискването, а 21 са недисциплинирани като нас. Това показва базата данни на SIPRI - Стокхолмския институт за изследване на мира, който събира информация за военните разходи по света от 1947 г. насам.
Парите, които България дава за отбрана, са равни на 1.55% от БВП, а това се оказва повече на фона на харчовете на държави като Германия, Испания, Белгия, Канада и др.
Единствените, които минават заветните два процента, са САЩ, Гърция, Франция, Турция и Естония, сочи статистиката на шведския институт за 2017 г. В същото време Унгария, Чехия, Словения, Белгия и Люксембург отделят само 0.5-1% от БВП за военни цели.

Източник: actualno.com