България е на второ място в Евросъюза по ръст на

...
България е на второ място в Евросъюза по ръст на
Коментари Харесай

България е втора по ръст на почасово заплащане и трета по най-малко незаети работни места

България е на второ място в Евросъюза по растеж на почасовото възнаграждение и на трето място по минимум незаети работни места, демонстрират данните на Евростат.

През последното тримесечие на 2017 свободните работни места в зоната на единната евровалута са били два %, което сочи нарастване спрямо предходното тримесечие, когато процентът е бил 1,9. В четвъртото тримесечие на 2016 незаетите работни места в страните, които употребяват еврото, са били 1,7 на 100, сочат данни, оповестени от Евростат.

В целия Европейски Съюз незаетите работни места са 2 на 100 през четвъртото тримесечие на м.г., само че през последните три месеца на 2016 процентът е бил 1,8.

В еврозоната свободните работни места в индустрията и строителството през последното тримесечие на 2017 са били 1,7%, а в областта на услугите – 2,3 на 100. В целия Европейски Съюз на 28-те процентите са надлежно 1,8 и 2,3.

Сред страните членки, за които има налични данни за съпоставяне, през последното тримесечие на м.г. най-вече са незаетите работни места в Чехия (4,4%), Белгия (3,4%), Германия (2,8%), Холандия и Англия – по 2,6%.

На другия полюс са Гърция с 0,1%, Испания (0,7%), България и Португалия – по 0,8 на 100.

Сравнени с индикаторите отпреди година, процентите за България и Испания остават постоянни, а в Гърция и Румъния спадат с по 0,2 процентни пункта.

България с втория максимален растеж на почасовото възнаграждение

Разходите за почасово възнаграждение на труда в еврозоната през четвъртото тримесечие на 2017 година са нарастнали с 1,5% на годишна база след растеж от 1,6% през третото тримесечие.

Годишният ритъм на растежа на работната заплата се е ускорил до 1,7% от 1,6% в предходното тримесечие. В същото време другите разноски са нарастнали с 1% след покачване с 1,5% тримесечие по-рано. Както отбелязва Евростат, двата съществени съставния елемент на разноските за работна мощ са работната заплата и разноските, които не са свързани със заплатата.

В 28 страни-членки на Европейския съюз разноските за почасово възнаграждение на труда са нарастнали с 2,3% след растеж от 2,2% през юли-септември. Ръстът на работните заплати се е ускорил до 2,4% от 2,1% в предходното тримесечие. Повишаването на другите разноски се е забавило до 2% от 2,2% тримесечие по-рано.

През четвъртото тримесечие на 2017 година максимален растеж на почасовото възнаграждение на работната мощ на годишна база е записано в Румъния /14,3%/, България /12,2%/ и Унгария /8,6%/. Съкращаване на този индикатор е записано във Финландия /-0,7%/ и Италия /-0,2%/. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР