България е на второ място в Европа след Румъния по

...
България е на второ място в Европа след Румъния по
Коментари Харесай

Проучване: България е на второ място в Европа по разплащане в брой

България е на второ място в Европа след Румъния по брой заплащания кеш, сочат данни на " Глоубъл Файндекс " (Global Findex), представени от " Юронет " (Euronet).

У нас 63 на 100 от преводите се правят с пари в брой , а в съседката ни – над 78 на 100. Макар упованията да бяха, че пандемията ще ускори дигитализацията на паричните средства и ще минимализира физическия кеш и неговата употреба, данните сочат, че потребителите в Европа към момента избират да заплащат в брой. 

Също по този начин 42 на 100 от популацията на Румъния и 28 на 100 от това на България няма банкова сметка , което е показателно за зависимостта на локалните консуматори от физически банкноти и монети.

Други европейски страни обаче са другия финансов полюс като напрпимер Норвегия, където единствено 3 на 100 от паричните преводи се правят в брой . Също по този начин тази страна разполага с впечатляващо невисок брой банкомати – единствено 32 на 100 000 души от популацията, само че за сметка на това 100 % от пълнолетните в страната разполагат с банкова сметка. 

" В България, а и в Европа като цяло има мощна обвързаност на потребителите към парите и заплащанията в брой. Нашите упования са парите в брой да оцелеят в цифровата гражданска война и хората да продължат да ги употребяват още доста години напред като желан способ за заплащане ", разяснява Калина Стойкин, районен управител на " Юронет " в България, една от най-големите компании за платежни услуги в света. 

" Юронет " стартира акция у нас, ориентирана към основаването на бърз и елементарен достъп до пари в брой в отдалечени региони в България. Инициативата " ATM за общността " е основана особено за общини, които желаят да предложат опция за изтегляне на пари в брой на жителите си.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР