България е на второ място по брой проверки, извършени миналата

...
България е на второ място по брой проверки, извършени миналата
Коментари Харесай

България сред първенците по проверки от ОЛАФ за миналата година

България е на второ място по брой инспекции, осъществени предходната година от европейската работа за битка с измамите със средства от Европейски Съюз (ОЛАФ). Това демонстрират данните от годишния отчет за активността на службата, показан през днешния ден.

В нашата страна са били направени 14 инспекции, като по пет случая са били издадени рекомендации за следващи дейности. Най-многобройни са били инспекциите в Румъния (16), като по тях са били издадени 10 рекомендации поради открити нередности.

Докладът демонстрира, че предходната година са завършени общо 265 инспекции в страните от Европейски Съюз и в други страни, където се работи по планове с европейски средства, и са били подхванати 190 нови следствия. От ОЛАФ са били издадени рекомендации за възобновяване на 1,04 милиарда евро и е била предотвратена корист с 209,4 милиона евро.

Сред вътрешните следствия най-многобройни са били свързани с активността на чиновници на Европейската комисия, Европейския парламент и Европейската работа за външна активност. Повечето от тези случаи са приключили с рекомендация на ОЛАФ за по-нататъшни дейности.

Отбелязва се, че с присъединяване на ОЛАФ предходната година са били проверявани подозрения за заобикаляне на глобите, наложени от Европейски Съюз против Русия и Беларус поради военното нахлуване против Украйна. Европейската работа е проверила също данни за секрети търговски съглашения, манипулиране на процедури по публични поръчки, подозрения за спор на ползи, подправени фактури, укриване на мита и за контрабанда. 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР