България е на трето място в Европа по брой на

...
България е на трето място в Европа по брой на
Коментари Харесай

Прокуратурата на Кьовеши разследва престъпления в България за близо 500 млн. евро

България е на трето място в Европа по брой на новооткритите следствия в прокуратурата на Лаура Кьовеши през 2022 година - общо 101 за година, където хипотетичните вреди се правят оценка за над 176 млн. евро.

Общият брой на следствията за злоупотреби с европейски средства и корупция са за съвсем 500 млн. евро и са 143 от началото на съществуването на Европрокуратурата до 31 декември 2022 година



Това демонстрират данните от годишния отчет на институцията, която се занимава с гонене на финансови злоупотреби с бюджета на Европейски Съюз и трансгранични измами с Данък добавена стойност.

Междувременно - Европрокуратурата работи и по още две огромни следствия, за хипотетични измами в, свързани с Христо Ковачки, и за прословутия ремонт на столичната централна улица " ".

Повече от българските новоткрити следствия има единствено в Италия (265 за една година) и Румъния (121 за година).

Над 200 сигнала до Европейската прокуратура са подадени от националните управляващи в България до момента - още веднъж единствено Италия и Румъния " изпреварват " страната по този индикатор, който приказва за високия брой подозрения за финансови злоупотреби. В България е и най-високият брой на жалбите, подадени към Кьовеши от частни лица.

Дотук прокуратурата е постигнала една дефинитивна неоправдателна присъда в България, а още едно дело по техен обвинителен акт се апелира на втора инстанция. През 2022 година производител на вино от Пловдив се призна за отговорен в опит за машинация с евросредства за близо 400 000 евро и подписа съглашение за присъда 3 години условно.

11 следствия са прекъснати, 25 са препратени към националните управляващи.

Най-голям е броят на разследваните закононарушения за машинация при изразходването на средства за стратегиите за Земеделие и Селско развиване (42), следвани от стратегиите за Регионално развиване (25) и обществените стратегии.

45 от производствата са за финансови измами при публични поръчки, 16 - за корупция, а три за пране на пари.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР