България е на трето място по най-нисък външен дълг в

...
България е на трето място по най-нисък външен дълг в
Коментари Харесай

България е в топ три на страните с най-нисък външен дълг в Европа

България е на трето място по най-нисък външен дълг в Евросъюза, разгласи министър председателят Бойко Борисов при започване на днешното държавно съвещание. Той се базира на последните данни на Евростат, спорeд които сме свили отговорностите си с 2 милиарда и 257 млн. лева


На първо място в класацията е Естония, следвана от Люксембург и България. С темповете, с които погасяваме външния си дълг обаче можем да ги изпреварим, предвижда министър председателят.
Бойко Борисов - министър-председател: " Люксембург има към 23 %, само че с това движение, с което работи държавното управление, на края на годината ще го свалим до към 20 %, добре де и края на мандата да е, само че втори по-нисък дълг - тоест поколенията в България и в този момент са в тройката на отличниците по невисок външен дълг в Европа.
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова изясни в Народното събрание, че положителните резултати се дължат на погасителни вноски по петгодишните еврооблигации, които държавното управление направи през 2017 година с бюджетните остатъци.

По този метод равнището на дълга понижа с 2.257 милиарда лв. или с 3.5 %. Затова тя прикани опозицията да е по-умерена в рецензиите си към финансовата политика на кабинета.
Менда Стоянова - ръководител на парламентарната комисия по бюджет и финанси: Опорната точка на Българска социалистическа партия се спука. Иска ми се да имам вяра, че измежду сътрудниците на Българска социалистическа партия има финансово и икономическо грамотни хора 15 европейски страни имат дълг преизпълнен европейския предел от 60% от Брутният вътрешен продукт.
А в челото на най-задлъжнелите са Гърция, Италия и Португалия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР