България е на трето място по най-дълъг отпуск по майчинство

...
България е на трето място по най-дълъг отпуск по майчинство
Коментари Харесай

България е на трето място по най-дълъг отпуск по майчинство

България е на трето място по най-дълъг отпуск по майчинство с цялостно възнаграждение измежду страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Европейски Съюз. Това оказва се от нов отчет на УНИЦЕФ за политиките в поддръжка на фамилиите. Швеция, Норвегия, Исландия, Естония и Португалия оферират най-хубавите политики в поддръжка на фамилиите измежду 31 богати страни. Швейцария, Гърция, Кипър, Обединеното кралство и Ирландия пък са на най-ниските позиции по този индикатор, научаваме от новия отчет.

Докладът, направен от изследователския център на УНИЦЕФ - Иноченти, класира страните от Организацията за икономическо съдействие и развиване /ОИСР/ и Европейския съюз от позиция на националните политики в поддръжка на фамилиите. Тези политики включват продължителността на родителския отпуск при цялостно възнаграждение и услугите за деца на възраст сред 0 и 6 година

Докладът е част от работата на УНИЦЕФ за ранно детско развиване и акцията "Ранните моменти са от голяма важност ", която поддържа родителите да обезпечат на децата си насърчаваща среда и стимулация, нужни за здравословното развиване на мозъка.

"Няма по-голям интервал за развиването на мозъка на децата, затова за тяхното бъдеще, от най-ранните години от живота им. Правителствата би трябвало да дават на родителите нужната поддръжка, с цел да основат насърчаваща среда за своите деца. А ние имаме потребност от поддръжката и въздействието на частния бранш, с цел да се случи това ", е мнението на изпълнителния шеф на УНИЦЕФ Хенриета Фор. Политиките в поддръжка на фамилиите укрепват връзката сред родителите и техните деца, което е основно за развиването на фамилиите и сплотените общества, счита тя.

УНИЦЕФ се застъпва за минимум 6 месеца заплатен отпуск за родители и достъп до качествена и финансово налична грижа за децата от раждането до тръгването им на учебно заведение.

В рамките на акцията "Ранните моменти са от голяма важност " УНИЦЕФ работи с държавните управления, гражданското общество, университетските среди и частния бранш, който играе значима роля в повлияването върху политиките, които предизвикват по-големи вложения в фамилиите.

Само половината от страните, включени в отчета, дават минимум 6 месеца отпуск за майките с цялостно възнаграждение. В Естония майките употребяват най-дълъг отпуск с цялостно възнаграждение - 85 седмици, следвани от Унгария /72 седмици/ и България /65 седмици/.

Съединените щати са единствената страна, включена в разбора, в която на национално равнище не е очакван заплатен отпуск за майките или бащите.

Докладът отбелязва, че даже когато на бащите се предлага заплатен отпуск доста от тях не го употребяват. В Япония - единствената страна, която предлага минимум 6 месеца с цялостно възнаграждение за бащите, единствено 1 от 20 от тях са употребявали заплатен отпуск през 2017 година, сочи статистиката.

Южна Корея е с втория по дължина отпуск, само че единствено един на всеки шестима родители, които вземат наставнически отпуск, е татко.

Платеният отпуск по бащинство оказва помощ на бащите да изградят връзка с бебетата, оказват помощ за здравословното развиване на децата, понижават депресията при майките и ускоряват равенството сред половете, отбелязва още отчетът. В него се приканва за национални политики, които да обезпечават заплатен отпуск по бащинство и окуражават бащите да го употребяват.

За някои родители, които търсят разновидности за грижа за децата, когато са подготвени да се върнат на работа, финансовите разноски са най-голямата преграда. Според данните от 29 страни родителите на дребни деца в Обединеното кралство най-често показват разноските като повода, заради която не употребяват услугите на детски заведения. В Чехия, Дания и Швеция нужните средства са проблем за по-малко от 1 на всеки 100 родители, които споделят, че потребността им от услуги за детски грижи не е обезпечена.

Докладът дава насоки за това по какъв начин страните могат да подобрят политиките си в поддръжка на фамилиите: да обезпечат на национално равнище наложителен заплатен отпуск от минимум 6 месеца за родителите; да работят за това всички деца да имат достъп до висококачествени, подобаващи за възрастта им и финансово налични центрове за детска грижа; да подсигуряват, че наличната грижа за децата стартира незабавно след края на родителския отпуск, тъй че пълноценното детско развиване да продължи; да обезпечат условия майките да кърмят и откакто се върнат на работа, като дават задоволително дълъг заплатен наставнически отпуск, обезпечени почивки на работа и сигурни и подобаващи места за кърмене.

Отделните страни също би трябвало да събират повече и по-прецизни данни за всички аспекти на политиките в поддръжка на фамилиите, тъй че стратегиите и политиките да бъдат следени и да има опция за съпоставяне на индикаторите в другите страни.

Докладът употребява данни от 2016 година от Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Евростат за платения отпуск за майки и татковци при цялостно възнаграждение и обхванатите в детски заведения деца под 3 година и сред 3 година и учебна възраст.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР