България е на седмо място по жилищна собственост в Европейския

...
България е на седмо място по жилищна собственост в Европейския
Коментари Харесай

България е на седмо място в ЕС по най-висок дял на жилищната собственост

България е на седмо място по жилищна благосъстоятелност в Европейския съюз през 2020 година, сочат данни на европейската статистическа работа Eurostat. В страната близо 85% от хората живеят в личен дом, а останалите са наематели. На равнище Европейски Съюз делът на хората, обитаващи личен парцел, е по-висок в Румъния (96.1%), Словакия (92.3%), Хърватия (91.3%), както и в Унгария, Литва и Полша.

През предходната година жилищната благосъстоятелност у нас е повишена леко спрямо 2019 година, когато 84.1% от българите са обитавали лично жилище. Тя обаче е под нивото от 2010 година, когато съвсем 87% от хората в страната са живели в личен дом. 81.4% от българите, чиито приходи са с 60% под междинното ниво за страната, живеят в парцел, на който са притежатели, както и 85.3% от хората, чиито приходи са с 60% над междинното ниво.

През 2020 година 70 на 100 от популацията в Европейски Съюз е живяло в домакинство, което има жилището си, а останалите 30 на 100 са живели в жилище чартърен.

Във всички страни членки като се изключи Германия притежаването на дома е по-обичайно от живота чартърен. В Германия половината от популацията живее в лично жилище, а останалата половина са наематели.

Делът на жилищната благосъстоятелност е невисок и в Австрия с 55% и Дания с 59%, сочат още данните на Eurostat.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР