България е на предпоследно място сред страните от ЕС по

...
България е на предпоследно място сред страните от ЕС по
Коментари Харесай

Две трети от българите са дигитално неграмотни

България е на предпоследно място измежду страните от Европейски Съюз по дял на популацията с най-малко базови цифрови умения. Това сочи най-новото проучване на Евростат, учредено на събраните данни за потреблението на осведомителни и информационни технологии (ICT) в семействата на континента.

Анализът обгръща 27-те страни членки на Европейския съюз плюс Швейцария и Норвегия. Резултатите сочат, че през 2023 година обикновена цифрова просвета имат 56% от жителите на Европейски Съюз на възраст сред 16 и 74 години.

Най-висок е делът на компютърно грамотните в Нидерландия (83%), следвана от Финландия (82%) и Дания (70%). На противоположния полюс са Румъния (28%), България (36%) и Полша (44%), където най-малка част от популацията има умения да се оправя в софтуерна среда.

Под половината поданици имат съществени качества в областта на ICT още в Латвия (45%), Италия (45%), Словения (47%) и Кипър (49%).

" Индикаторът за цифрови умения е един от основните индикатори за успеваемост в подтекста на така наречен Дигитално десетилетие, което излага визията на Европейски Съюз за цифрова промяна. Целта за 2030 година е 80% от жителите на Европейски Съюз на възраст 16-74 години да имат най-малко съществени цифрови умения ", показва Евростат.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР