България е на прага на петата вълна на COVID eпидемията.

...
България е на прага на петата вълна на COVID eпидемията.
Коментари Харесай

България е на прага на петата вълна на COVID-19

България е на прага на петата вълна на Коронавирус eпидемията. Под опасността на по-заразния „ Омикрон “, здравните управляващи понижиха периода за слагане на подсилваща доза след приключена имунизация.

На този декор - внезапен скок на новите случаи и на умрелите за последното денонощие у нас, демонстрират формалните данни. Пет области минаха от жълтата в алената зона. Всички - без Видин и Бургас, са с рекордна заболеваемост.

Последни изследвания демонстрират, че рискът да се заразим и да прекараме тежко „ Омикрон “ понижава доста откакто си сложим трета доза. Затова и срокът сред последната и подсилващата доза и у нас ще се редуцира.

Рискът за страната ни е, че може да посрещнем петата вълна с цялостни лечебни заведения и едва имунизирано население.

Още от март Мариана Данчева е приключила имунизацията си против COVID-19. 9 месеца по-късно взема решение да си сложи и трета доза. „ Във всички случаи е единственото нещо, което защищава до някаква степен, или най-малко защищава от затруднения от всичко, което сме чули “, споделя тя.

Казва, че не е отлагала бустера си и е следвала рекомендациите да си го сложи сред шестия и деветия месец от последната си доза. Би била подготвена да се имунизира и по-рано, в случай че рекомендациите са такива.

„ Аз съм преподавател и безпределно имам вяра на науката. Всичко, което ни се случва е с помощта на развиването на науката. От човек като мен не може да очаквате друго мнение “, споделя Мариана.

При двудозовите ваксини срокът за бустера ще се понижи от 6 на 3 месеца, а при еднодозовата на Янсен - на 2.

„ Има доста искащи и дори някои от тях изричат отвращение, че не могат да получат бустера си преди 6 месеца “, разяснява доктор Васил Михайлов.

Той е безапелационен, че това не крие опасности за здравето. „ Няма такова нещо като пренапрегнат имунитет. Битува мнението, че това отключва автоумунни болести, което е безусловно погрешно. Да не приказваме за екзотики с по този начин наречената цитокинова стихия - тя се развива единствено в хода на болестта “, споделя той.

В доста страни срокът към този момент е понижен - във Англия той е 4 месеца, а в Израел, Франция и Германия - 3. До дни мярката ще е реалност и у нас. Тя се постанова поради по-заразния „ Омикрон “.

„ Омикрон “ удвоява случаите на всеки 2 дни. Ако видите предните три талази - сред тях стигаме едно доста ниско равнище. Сега го няма. Имаме над 4000 души в болница, в интензивни отделения, не сме достигнали ниски стойности, а в същото време идва новата вълна “, разяснява Ангел Кунчев.

Той предвижда, че случаите ще скочат след Нова година. Засега се счита, че по-малко хора влизат в болница и губят живота си в резултат на „ Омикрон “, само че не се знае по какъв метод петата вълна ще удари страните, които са на дъното на класацията по брой имунизирани като България.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР