България е на прага на първото в историята си ротационно

...
България е на прага на първото в историята си ротационно
Коментари Харесай

Главният редактор на Euronews Румъния: Ротацията у нас може и да не се случи, кашата е голяма

България е на прага на първото в историята си ротационно държавно управление. В сходна обстановка преди две седмици беше и северната ни съседка Румъния. На 26 май актуалният министър председател Николае Чука трябваше да подаде оставка и да бъде заменен от водача на социалистите Марсел Чолаку. Смяната обаче не се случи и беше отсрочена за неустановен интервал от време. Какви са аргументите за провалената ротация и може ли България да почерпи опит от нашите съседи. Отговорите на тези въпроси потърси Георги Карамфилов от основния редактор на Euronews Romania Андра Дяконеску:

„ В Букурещ на 26 май имаше учителска стачка и актуалният министър-председател Николае Чука, бъдещият министър председател, се разбра с президента, че ротацията няма да се реализира, до момента в който тече тази стачка, а тя към момента не е завършила “, показа Дяконеску в ефира на Euronews PrimeTime.
В този миг политиците не знаят какво тъкмо да вършат. Времето не е техен съдружник, тъй като в края на юли ще изтече актуалната парламентарна сесия и заради това ние се намираме в цялостна неизясненост дали въобще ротацията ще се реализира. Ако Народното събрание излезе във почивка и стачката продължава, то ротацията няма по какъв начин да се реализира. Това провокира съществени земетресения измежду ръководещите. И двете партии има гласове, които упорстват промяната да бъде осъществена.
„ Миналата седмица бяхме на прага на законопроект, който предвиждаше нарастване на заплатите на учителите, единствено че преподавателите не бяха удовлетворени на това нарастване и в този момент са в очакване на ново, по-голямо “, изясни Дяконеску.

По думите ѝ има политици в социал-демократическата партия, които желаят ротацията да се случи, само че „ кашата в образованието е огромна “.

Главният редактор на Euronews Romania уточни, че позитивното в цялата обстановка е, че има държавно управление.

„ В момента се водят договаряния, само че те вървят непрекъснато. Има клюки, че Николае Чука ще ръководи през цялото лято и по-късно ще подаде оставка “, означи Дяконеску.
Стачката отсрочи ротацията, само че още преди този момент се водиха договаряния за бъдещия състав на кабинета, само че нямаше единодушие и задоволително доверие. И без стачката, имаше неизясненост дали ротацията ще се случи изобщо.
„ Като публицист и жител на Румъния мога да кажа, че всяка страна се нуждае от непоклатимост, само че тя е доста нежна. Няма никаква изясненост тази прословута ротация по кое време и по какъв начин ще се случи. Не знаем дали тази ротация изобщо ще докара до нещо положително за страната. Това, което знаем е, че актуалният министър председател Николае Чука няма легитимност да договаря с учителите, тъй като въпреки всичко ще бъде заменен. Бъдещият министър-председател Марсел Чолаку пък към момента не е договорил своя кабинет с обединението , а в случай че Чука обещае нещо, то ще би трябвало да бъде изпълнено от Чолаку. Много е тъничък момента в актуалната обстановка, само че не можем да споделим опит с вас, тъй като ротацията към момента не се е случила “, сподели още основният редактор на Euronews Румъния Андра Дяконеску.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР