България е на последно място в ЕС по математика, а

...
България е на последно място в ЕС по математика, а
Коментари Харесай

Според данни на PISA: Българските ученици са най-неподготвени по математика и четене в ЕС

България е на последно място в Европейски Съюз по математика, а по четене - на предпоследно. Това сочат новите резултати от интернационалния тест PISA, който ревизира умения на 15-годишните възпитаници да ползват усвоените познания на процедура.

Най-добри в света по математика и четене още веднъж са учениците от Сингапур, само че пандемията смъква равнището на образованието на всички места по света, сочат резултатите на PISA.

Българските възпитаници имат фрапантно по-ниски резултати по математика и четене спрямо последните години. През 2022 година те се връщат до най-слабото си показване от 2006 година. Това демонстрира, че равнището на българското обучение е същото като отпреди 16 години.

България обаче следва международните трендове, където равнището на начетеност като цяло спада.

По математика България има 417 точки, което е с 19 точки по-малко от 2018 година По четене точките са 404, със спад от 16 точки. По естествени науки равнището на учениците е устойчиво, с три точки по-малко от 2018 година

В световен проект утежняването на резултатите е също толкоз значимо като това в България.

„ Стръмният спад в достиженията, който се следи сред 2018 и 2022, е невиждан. В съпоставяне с 2018 година точките са паднали приблизително с 15 по математика и 10 по четене за страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз ", оповестява интернационалната организация в отчета си.

Това се случва за първи път в историята на PISA – нормално разликата сред годините е към четири точки по математика и пет по четене.

Отличници по математика, както през миналите години и този път са Сингапур, Китай, Япония, Корея, Естония.

При четенето - отличник още веднъж е Сингапур, следван от Ирландия и Япония.

България остава под междинното равнище на страните - членки на Организацията за икономическо съдействие и развиване. Това ни подрежда на последно място в Европейския Съюз по математика и на предпоследно по четене и естествени науки (преди Кипър).


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР