България е на последно място по усвояване на средства от

...
България е на последно място по усвояване на средства от
Коментари Харесай

България е на последно място по усвояване на помощите от ЕС за коронавирусната криза

България е на последно място по асимилиране на средства от инструмента SURЕ на Европейския съюз за поддръжка на заетостта в изискванията на пандемията. Това регистрираха от КНСБ в своя информация, оповестена през днешния ден.

За поддръжка на служащите България е усвоила единствено 500 млн. евро. За съпоставяне Румъния е съумяла да реализира 8 пъти повече – 4 милиарда евро. По линия на инструмента се дава финансова помощ под формата на заеми. Според КНСБ фискалната ангажираност към проблемите на работещите в изискванията на икономическа рецесия може да бъде надалеч по-голяма. Конфедерацията още от предходната година упорства за по-активна политика, защото досега, въпреки и вярна в доста посоки, бе много консервативна на фона на икономическата политика на останалите страни-членки на Европейски Съюз.

Ето какво още разясняват от КНСБ:

За нас това е необяснимо, тъй като страната ни няма проблем с държавния дълг или с хронични дефицити, какъвто имат болшинството от тези страни, които са изразходвали няколко пъти повече средства като дял от Брутният вътрешен продукт за превъзмогване на последствията от рецесията. Нещо повече – средствата от SURE не се вписват като недостиг в салдото по държавния бюджет.

Освен последна по асимилиране на средства от SURE България е изразходила досега и минимум пари за поддръжка на бизнеса и семействата като дял от Брутният вътрешен продукт – 6,7% от Брутният вътрешен продукт при средноевропейски стойности от 14,3%.

Това са пропуснати изгоди, с цел да подпомогнем работещите и техните приходи в миг, в който най-силно се нуждаят. Преди няколко дни излезе и следващата статистика на Евростат за неравенствата, която още веднъж сложи България преди всичко по най-вече неравенства в целия Европейски Съюз.

Фискалната политика има капацитет да редуцира тези неравенства, в случай че се възползваме от всички средства на финансиране, които евентуално можем да получим от Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР