България е на последно място по медийна грамотност в Европа.

...
България е на последно място по медийна грамотност в Европа.
Коментари Харесай

Костадин и мъртвите души: пошлостта у нас процъфтява


България е на последно място по медийна просветеност в Европа. Затова не е изненада, че кремълската агитация бележи триумфи, а лупингите на говорещите ѝ глави постоянно провокират повече овации, в сравнение с освирквания.

С регистрацията на комерсиалната марка " Костя Копейкин "  и " литературния разбор ", който направи на едноименния Гоголов воин, Костадин Костадинов стана за смях. Съмнявам се обаче, че следващата нелепа история, в която водачът на " Възраждане "  се забърка, съществено ще му навреди. 

Интелектуална благосъстоятелност или интелектуална отпадналост?

Всеки студент по право още в първи курс ще ви каже, че регистрацията на прякора " Копейкин ", с който е прочут Костадинов, като комерсиална марка по никакъв метод няма да спре използването на прозвището от тези, които виждат в него реализатор на поръчки на Кремъл за дребни пари. 
Редакцията предлага
Ако задачата на самодейността със " запазената марка "  пък е била да се показва " политическа прохлада "  и положително самочувствие - тя също не бе реализирана. Вижда се, че този прякор дразни господин Костадинов. Неслучайно, водачът на " " по предписание бърза да опровергае тези, които назовават партията му " прокремълска ". Вместо като " кремълски человек "  Костадинов публично се величае като " български родолюбец "  и " патриот ". 

На тази основа очевидно стъпва и другата потресаваща концепция на " Възраждане "  - за основаване на фондация " Костя Копейкин ". Тя сред другото щяла да връчва " годишен приз за продажна публицистика " Иванчо Хаджипенчович ", наименуван на името на видния народен изменник, осъдил Левски на гибел през 1873 година ", както написа Костадинов във Facebook.

Четене с схващане

Пример, че " Възраждане " е прокремълска партия, обаче е позицията ѝ срещу глобите, наложени на Москва поради нашествието в Украйна. За същото красноречиво приказва и готовността на партията да предложения

За да покаже, че не се тормози от прозвището си, водачът на " Възраждане "  отиде още по-далеч. Той реши да хване в крачка своите съперници, демонстрирайки чрез " изчерпателен "  анализ, че сравнението му с " капитан Копейкин "  - героя на Гогол от " Мъртви дущи "  - всъщност е комплимент. " Костя Копейкин "  на Гогол е " позитивен воин ", той е " съветският Робин Худ ", счита Костадинов.

И когато някои видяха в " разсъжденията "  на Костадинов върху " Мъртви души "  неволно самопризнание за функционална неначетеност, настъпи кулминационната точка. Вместо да се засрами, Костадинов опита да замаже, обяснявайки в детайли в профила си във Фейсбук как преднамерено позволил неточности в " прочита "  си на " Мъртви души ", с цел да предизвика " обществено унизената жълтопаветна общественост ".

След този епизод мнозина биха сметнали с право, че гoсподин Костадинов се е прострелял в крайници и е уронил " репутацията "  си. Последствия едва ли ще има. 

" Мъртвите души " в България

В България родните чичиковци (по " Мъртви души " на Гогол) не търгуват с умряли крепостни селяни. Макар много населени места, изключително по-малките,, които повече от 30 години след демократичните промени колят и бесят както намерят за добре. Не става дума и за " мъртвите души "  в изборните описи. 

Коренът на злото е пошлостта, която процъфтява у нас, също както в Русия, разказана от Гогол преди повече от век и половина. Пошлостта има доста лица, но измежду най-доверените ѝ лейтенанти са точно лъжепатриотите, омайващи лесните за манипулирани гласоподаватели. Те взаимно се подхранват. 

Петър Чолаков

Лъжепатриотите, тези търговци на долнопробност, закономерно превземат нови пазарни ниши. От всички страни в Европейски Съюз у нас подправените вести и дезинформацията имат най-силен отрицателен резултат - това демонстрира новият показател на медийната просветеност за 2022 (според който България е на последно място в Европейски Съюз - б.р.). Причините са в ниското качество на образованието, лимитираната независимост на медиите и ниското междуличностно доверие.  

На този фон не е изненада, че, а трагикомичните лупинги на нейните " говорещи глави "  често провокират повече овации, в сравнение с освирквания.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

***

Вижте и това видео:
Проруският избор може да се окаже сериозен фактор на изборите в България
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР