България е на последно място по математика и на предпоследно

...
България е на последно място по математика и на предпоследно
Коментари Харесай

Половината деветокласници под критичния минимум по математика

България е на последно място по математика и на предпоследно по четене в Европейски Съюз. Това сочат новите резултати от интернационалния тест PISA, който ревизира умения на 15-годишните възпитаници да ползват усвоените познания на процедура. Изследването мери не просто знанията по съответни предмети, а по какъв начин учениците могат да ги употребяват наученото в действителни житейски обстановки или по този начин наречената функционална просветеност. Тази година главният акцент е подложен върху математиката и учениците в част от страните са взели участие в спомагателни модули, свързани с финансовата просветеност и изобретателно мислене.
Малко над 6000 деветокласници от 200 български учебни заведения са включени в тазгодишното издание.
Българските възпитаници имат фрапантно по-ниски резултати по математика и четене спрямо последните години. През 2022 година те се връщат до най-слабото си показване от 2006 година 54% от  деветокласниците са под сериозния най-малко на познания и умения по математика, 53% от тях нямат обикновени четивни умения, а 48% от тях са с фрапантни дефицити по естествени науки.
 България остава под междинното равнище на държавите-членки на Организацията за икономическо съдействие и развиване. Това ни подрежда на последно място в Европейския Съюз по математика и на предпоследно по четене и естествени науки (преди Кипър).
" Стръмният спад в достиженията, който се следи сред 2018 и 2022, е невиждан. В съпоставяне с 2018 година точките са паднали приблизително с 15 по математика и 10 по четене за страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз ", оповестява интернационалната организация в отчета си. Това се случва за първи път в историята на PISA - нормално разликата сред годините е към четири точки по математика и пет по четене.
Отличници по математика, както през миналите години и този път са Сингапур, Китай, Япония, Корея, Естония. При четенето отличник още веднъж е Сингапур, следван от Ирландия и Япония.
Като съществена причина за общите резултати се показва пандемията от КОВИД-19, само че спадът в България стартира още от 2015 година
Липсата на дисциплинираност и внимание става все по-голям проблем, означават в отчета. Деветокласниците в България споделят, че им е мъчно да учат и внимават в час по математика. 48% от запитаните не слушат какво споделя учителят, а всеки втори възпитаник в България се разсейва от цифровото си устройство.
В България са взели участие 6107 деца от 202 учебни заведения. Тестът през 2022 е с главен фокус върху математиката. Задачите включват действителни обстановки като изчисление на валути, избиране на слушалки по отношение на мнения в интернет, придвижване в града, икономисване на пари.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР