България е на пето място в Европа със 732 на

...
България е на пето място в Европа със 732 на
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: На първо място сме по смъртност от COVID-19 на Балканите

България е на пето място в Европа със 732 на 100 000 инфектирани на база 14-дневна заболеваемост. Това съобщи на брифинг основният здравен държавен контрольор и представител на Националния действен щаб за битка с ковид доцент Ангел Кунчев.

"Смъртността в България е 21 на 100 000 - това значи, че сме преди всичко на Балканите и трето в Европейския съюз ", добави специалистът.

"Страните с над 10 на 100 000 смъртност са Унгария: 33, Чехия: 24, България: 21, Словакия, Полша, Естония, Италия и Румъния – това са страните на континента с най-висока смъртност ", сподели още той.

Той разяснява и обстановката в областите на страната, като уточни, че са намалели големите разлики сред най-слабо и най-силно засегнатите райони.

"София-град, Силистра, Бургас, Перник, Враца и Варна водят по инфектирани в страната. 7 области са със заболеваемост над 800 на 100 хиляди ", разкри доцент Кунчев.

"Имаме относително идентична заболеваемост при двете талази у нас, само че има разлика в приетите в болница - в този момент са повече от обстановката през ноември и декември ", заяви основният здравен държавен контрольор.

"Наполовина е спаднала положителността на тестванията, спрямо ноември месец 2020 година По-ниска е положителността на тестванията, само че по-висока е потребността от хоспитализация ", разяснява доцент Ангел Кунчев.

"Не е въпросът къде сте, а по какъв начин се държите ", съобщи основният здравен държавен контрольор във връзка разхлабването на ограниченията.

Относно имунизацията у нас, доцент Кунчев разкри, че не е проблем в доставките, а в доверието във имунизациите.

За изборите

"Мерките за сигурност на изборите са разказани още преди месец. Осигурени и доставени са по места всички нужни количества дезинфектанти за деня на вота ", заяви специалистът.

"Проблем е, че по райони може и да не се намерят членове, които да обикалят по домовете на карантинираните. Но всичко належащо от страна на здравните управляващи е осъществено ", изясни доцент Ангел Кунчев.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР