България е на пето място в Европа по затлъстяване при

...
България е на пето място в Европа по затлъстяване при
Коментари Харесай

Българите ставаме все по-тлъсти, а децата ни, вместо да играят - нагъват гадости

България е на пето място в Европа по затлъстяване при децата. В Русе проучване сочи, че единствено за година процентът на подрастващите с наднормено тегло е скочил от 2 на 6 на 100.

Изследването измежду близо 26 хиляди деца в Русе и района сочи, че повода за затлъстяването им е ежедневната консумация на чипсове, снаксове, дюнери и всевъзможни нездравословни и мазни храни. Влияние оказва и огромният брой медицински бележки за освобождение от часовете по физическо образование, където учениците имат късмет да се пораздвижат и да изразходят калории, настояват специалисти.

Д-р Маргарита Виткина: 70% от българите са дебели

„ Затлъстяването при децата е нещо рисково...Те не са научени да ценят храната, те са научени да ценят блестящата опаковка “, изясни пред Българска национална телевизия доктор Йосиф Новаков.

Ролята на фамилията е извънредно значима при възпитаването на питателните привички на децата-смятат медици. Те предлагат родителите деликатно да насочват дребните към здравословните храни, както и към пресните плодове и зеленчуци. Експертите допълват, че в кутията за храна, с която детето потегля към учебно заведение, е добре всеки ден да има най-малко един нарязан зарзават или плод.

Ирена Лакова споделя, че е доста внимателна при избора на храна за 3-годишното си момиченце: „ Избягвам да и давам опаковани артикули от магазина, макар че не се получава напълно “.

По мотив на Европейския ден за битка със затлъстяването през днешния ден в Русе на централния площад и в двора на болница „ Канев “ родители и деца ще могат да опитат разнообразна здравословна храна. Те ще имат опция да си създадат профилактични проучвания гратис, а също да вземат участие в забавни семинари и игри, отдадени на здравословното хранене.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР