България е на пето място в Европа по трафик на

...
България е на пето място в Европа по трафик на
Коментари Харесай

Експерт: Пети сме в Европа по трафик на хора

България е на пето място в Европа по трафик на хора. Над 12 000 незаконни мигранти са хванати през първите 9 месеца на годината, демонстрира статистиката на Министерство на вътрешните работи.

" Нелегалната миграция и трафикът на хора са разнообразни неща. Едното е незаконно прекосяване на границата, трафикът на хора е закононарушение против личността и е с акцент върху употребата на хора ", уточни разликите първият вицепрезидент на експертната група за битка с трафик на хора Антоанета Василева в студиото на " Bulgaria ON AIR "

Тя посочи, че преминаващите нелегално бежанци са една от рисковите групи за употреба. Този вид закононарушения са се нараснали изключително доста след 2015 година поради войната в Сирия.

" Каналджиите започнаха да бъдат трафиканти, започнаха да експлоатират хора, с цел да са печелят повече пари. Щом на българо-турската граница му свършат парите и му изискат още 3 000 евро, те му слагат изискване да го експлоатират като премине, с цел да се издължи ", сподели Василева.

Експертът уточни и най-честите форми на употреба - милостиня, полови услуги, наложително осъществяване на закононарушения като преместване на дрога.

" Просията е доста сериозен тип употреба, от която страдат и деца. Наказанията би трябвало да бъдат тежки. Проблемът е, че има малко наказани и множеството са с с условни присъди ", добави Василева.

Данните демонстрират, че през последните години дами и деца в България най-често са жертва на трафик. " Много близко ги следва групата на мъжете, които главно са трудово експлоатирани. Голям брой дами са принуждавани да родят в Гърция, това е трафик на бременни дами за продажба на бебетата им там ", сподели още тя.

Според Василева трафикантите печелят повече от каналджиите, тъй като експлоатират дълготрайно жертвите си. И посъветва хората да не се изкушават от разгласи за работа в чужбина, обещаващи положителни пари, без условие за подготовка и притежаване на език.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР