България е на път да загуби талант №1 в своя

...
България е на път да загуби талант №1 в своя
Коментари Харесай

България е на път да загуби талант №1 в своя спорт

България е на път да загуби гений №1 в своя спорт – 17-годишния международен първенец и рекордьор по повдигане на тежести за мъже Карлос Насар, научи „ Мач Телеграф “. Държавата от Персийския залив от близо две години нападна гения от Червен бряг, само че до момента той отблъскваше офанзивата. От известно време обаче контактите са много интензивни и информациите са, че Насар е склонил да смени националността си и на олимпиадата в Париж 2024 да се състезава за Катар.

От тамошната федерация са усетили безвремието, в което живеят родните щанги поради битката за власт сред остарялото и новото управление и правосъдните борби. Усетили са и непрекъснатите кавги в българския спорт. И са натиснали педала на газта... Според слуховете от Катар са дали обещание на Насар баснословна сума на ръка при подписването на контракта. Миналата година Насар стана европейски вицешампион за мъже в Москва в кат. 81 кг, когато бе едвам 16-годишен. Подобно нещо е правил единствено различен популярен щангист на България – Наим Сюлейманов, по-късно Сюлейманоглу при отиването му в Турция.

В края на годината на международното в Ташкент, Узбекистан, към този момент нямаше кой да спре Насар към върха – той взе златото в кат. 81 кг с нов международен връх в изтласкването – 208 кг. Тогава той бе към този момент на 17 години. Тава бе международна купа №80 за великата българска школа в щангите. В историята има единствено един щангист, ставал №1 на планетата за мъже на по-малка възраст. И той отново е българин. Става въпрос за именития Севдалин Маринов, който в Сьодертале 1985 стана международен първенец, отново на 17, само че бе с няколко месеца по-малък, в сравнение с Насар предходната година.

Преди няколко седмици изненадващо Карлос се появи самичък при министъра на спорта Радостин Василев, като формалните известия бяха, че е разисквана обстановката в родните щанги и неучастието на България на международното за юноши в Гърция поради неналичието на държавно финансиране, за което сигнализира старши треньорът Иван Иванов. Стана ясно и че някой различен, а не самият тежкоатлет, е подписал проектите за олимпийска подготовка, показани в министерството.

За международното за юноши в Гърция Насар също бе деклариран за присъединяване и неговата поръчка бе най-висока в кат. 89 кг. Самият той обаче сподели при министъра, че не е имал желание да взе участие на този шампионат, тъй като се готви за европейското за мъже в Тирана, което започва на 25 май. То е олимпийска подготовка и е доста значимо.

Основната причина за визитата на Карлос при министъра обаче е главозамайващата оферта на Катар и въпросът по какъв начин ще се действа оттук насетне и дали България ще разреши на може би най-хубавия си състезател сега и евентуален олимпийски първенец след 2 години да бъде завлечен от непозната страна. Ако това към този момент не се е и случило...

Министър Василев даде обещание персонално финансиране на Насар и клуба му в Червен бряг.

„ Независимо от проблемите на БФВТ поех ангажимент да има обезпечено финансиране за Насар и клуба му, тъй като той има голям гений и капацитет за още по-големи триумфи. Изразявам цялостната си поддръжка към международния първенец и му поисквам триумф в преследването на огромната цел – купа от Летните олимпийски игри в Париж 2024 “, съобщи Василев след срещата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР