България е на път да бъде наказана от ЕК заради

...
България е на път да бъде наказана от ЕК заради
Коментари Харесай

Асен Личев: На път сме ЕК да ни глобява с около 3000 евро на ден заради мръсния въздух

България е на път да бъде осъдена от Европейска комисия поради замърсяването на въздуха, тъй като общините не са подхванали нужните ограничения за чистотата му, макар че са им били отпуснати пари за това. Санкцията, която Европейска комисия може да ни наложи, е 3156 евро дневно.

Това заяви служебният министър на околната среда и водите Асен Личев на конференция, на която показа целите и екипа си. Негови заместници са Емилия Тончева, Петър Димитров и Ренета Колева, а Ваня Григорова е негов консултант за Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС).

„ Бюджетът на Министерство на околната среда и водите е 64,5 милиона лв.. Към днешна дата го сварвам с 10 млн. лв. недостиг, като подобен има и от 24 млн. лева в Предприятието за ръководство на дейностите по околна среда (ПУДООС), което има бюджет от 70 млн. лева “, съобщи той.

Служебният министър добави, че парите са изхарчени от предходното управление на министерството, като част от средствата, планувани за запазване на околната среда, са били пренасочени за справяне с епидемията от COVID-19.

„ Преустановено е приемането на оферти, прекъснато е осъществяването на заплащане по подписани контракти. Ще се направи оценка на подписаните контракти за приоритетност и критерии, по които са определени. Освен това ще се направи и вътрешен одит за обезпечаването на всички поети задължения “, изясни Личев.

По думите му липсват съществени политически и стратегически документи като Националния проект за ръководство на отпадъците за интервала 2021-2028 година и програмата за околна среда за 2021-2027 година

Снимка: БГНЕС

„ Вървим с бързи темпове към подсилване на Изпълнителна агенция по околна среда, тъй като до момента тя е била убита ", сподели още служебният министър.

Ваня Григорова от своя страна означи, че чиновници в Изпълнителна агенция по околна среда са били освобождавани под напън по времето на министър Нено Димов.

Асен Личев също по този начин си слага за цел да построи СПА комплекс в кв. „ Овча купел “ и пристанище на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, в случай че Турция и Гърция одобряват концепцията р. Марица да стане плавателна.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР